Queen + Adam Lambert in Prague

By 31.12.2017 1 ledna, 2018 Queen, recaps, Vystoupení

Queen + Adam Lambert v Praze

Když Queen s Adamem Lambertem začátkem roku 2017 ohlásili letní QAL turné po Severní Americe a Kanadě a prohlásili, že to bude zcela nové turné, s novými kulisami a pozměněným playlistem, mnozí z nás doufali, že se možná dočkáme i u nás v Evropě. A nepletli jsme se. 18. dubna Queen a Adam Lambert oficiálně ohlásili data svého turné v Evropě a UK:

K veliké radosti našich fanoušků, Praha mezi těmito daty nechyběla. Naopak – Queen s Adamem měli svůj první koncert odehrát právě tady! Předprodej vstupenek začínal už následují den, 19. dubna, takže nervozita byla veliká. Seženeme lístky na ta správná místa, za kolik, budou VIP lístky… (tady nás pořadatelé trochu zklamali, protože lístky na plochu byly zcela nerozlišené, žádné stání u pódia, ale na koncertě jsme to zvládli docela dobře). Předprodej pro fandom naštěstí fungoval (a vzájemná výpomoc pomocí fandom stránek, FB a Twitteru taky) a brzo už většina z nás měla v ruce (nebo v mailech) vstupenky a mohli jsme se začít těšit na 1. listopad 2017.

Samozřejmě, bylo před námi celé léto a pak ještě dva podzimní měsíce do začátku listopadu, ale čekání nám zpříjemnily live streamy, fotografie a videa QAL koncertů v USA a v Kanadě během léta a pak několik Adamových samostatných vystoupení na Project Angel Food a Point Honors v LA.

Abychom si ve fandomu trochu ukrátili to čekání, začala jsem  koncem léta zase dávat dohromady mapku míst, odkud se čeští a slovenští Glamberts 1. listopadu chystali vyrazit na koncert do Prahy, stejně jako při prvním QAL koncertu v roce 2015. Tentokrát se mi na mapě sešlo více míst od více lidí – paráda!  Díky naší Sharce mapka dostala skvělý design s roztomilým chibi Adamem a nejen to. Jak už si víte, před koncertem v Lodži se Sharka setkala s Adamem osobně a poprosila jej při tom o podepsání naší mapy. Takže máme mapu s místy našich Glamberts podepsanou přímo od Adama!

Konečně tady byl 1. listopad a s ním i očekávaný koncert v O2 aréně v Praze.

Adam byl určitě také natěšený na další část turné a na svůj IG hodil foto s komentářem, že “První show Queen turné Evropy/UK začíná dnes večer v Praze! Moc se těším!”.


Někteří z nás byli u arény už od ranních hodin, protože měli vstupenky na stání a samozřejmě chtěli být co nejblíže pódia a catwalku. Ale i přesto, že strávili před halou většinu dne, na dobré náladě jim to neubralo. Vždyť čekali na Adama!

http://oi66.tinypic.com/5a2oaw.jpg

Ti co měli místa k sezení si zatím užívali zbývající čas do koncertu procházkou po Praze nebo společnými setkáními, třeba v nedaleké restauraci

nebo okukovali okolí O2 arény a fotili… třeba trucky 🙂

S úderem půl sedmé se otevřela vrata (nebo spíš průchod bezpečnostními rámy ke kontrolám ochrankou) a ti z nás, co měli lístky na stání na plochu, se vhrnuli dovnitř. Kontroly byly sice pečlivé (alespoň v místě, kudy jsem procházela já), ale členové ochranky byli slušní a snažili se o to, aby vstup zdržovali co nejméně. Takže projít rámem, ukázat obsah tašky, pokud to bylo nutné a rychle po schodech dolů a fofrem k pódiu a catwalku ať jsme co možná nejblíž… Adamovi samozřejmě. 😀 Skupince, ve které jsem byla i já se bohužel nepovedlo dostat do první řady hned k zábradlí, ale druhá řada byla taky super. Čekala nás ještě víc jak hodina a půl čekání, zatímco se hala pomalu plnila až ke stropu (bylo plno a kdyby pořadatelé na poslední chvíli neuvolnili asi 200 lístků na ta úplně nejhorší místa téměř za pódiem bylo by zcela vyprodáno). Když je člověk v dobré partě, tak čas utíká hodně rychle. Po osmé hodině jsme se všichni dočkali. Nejprve dým, jako předzvěst brzkého začátku koncertu, pak dunění za scénou – to se blížil Frank, který po chvíli svou „něžnou ručkou“ práskl do zdi, sloužící jako opona a udiveně koukal, co to tam jsou za lidičky v té hale. Na náš nadšený řev, pískot a tleskání prostrčil otvorem svou robotí ruku a zamával nám. No a pak už se opona zvedla a na pódiu objevil ten, na kterého dychtivě čekali všichni Glamberts – Adam Lambert, spolu s Brianem Mayem, Rogerem Taylorem a dalšími členy skupiny.

Úžasná a nezapomenutelná, téměř dvouhodinová show odstartovala s We Will Rock You a Hammer To Fall:
(Tohle video má asi nejlepší zvuk z těch co jsem našla)

Pokud chcete vidět, jaká atmosféra byla v aréně, hlavně na ploše, pak to asi nejlíp zachytilo tohle video:

Následovalo Stone Cold Crazy – u téhle písničky je téměř problém Adama v té záplavě blesků a světel občas na tom pódiu najít. 🙂

Another Bites The Dust

(Adamovo “jejejééé…” kolem 2. minuty zcela určitě pohladí na dušičce a kolem 2:30 svým “I can’t hear you”/”Neslyším vás” dokonce rozezpívá publikum. :))

Velmi dobré video zepředu a zblízka, dobrý zvuk:

Tie Your Mother Down

(3:10 – “tonigh”!!!)

Část AOBTD + TYMD – čelní pohled:

Fat Bottomed Girls
Taky se vždycky těšíte na Adamovo “Get on your bikes bitches!” (Sedněte na svá kola)? 😀 V tomhle videu je při tom na Adama pěkně vidět – od 3:30

Adam se během konce FBG stačil v zákulisí převléknout do svého růžového “nejvíc gay obleku” (jak říká ve své řeči po KQ) a na Frankově hlavě vyjel z propadliště pod pódiem na začátku catwalku. Asi ho zlobilo naslouchátko v levém uchu, protože si s ním na začátku písničky chvíli hrál a snažil se ho upravit, pak ho ale z toho ucha během Killer Queen vytáhl a zpíval nějakou dobu bez něj.

Pohled z pravé strany pódia:

A tady je video z druhé strany, včetně celé Adamovy řeči po KQ:

Když Brian dokončil své minisólo a odešel dozadu na pódium, Adam poklepal Freddieho po hlavě se slovy: “Dobře Franku, můžeš teď dolů. Dolů chlapče!” A zeptal se publika, jestli se dobře baví (myslím, že z naší hlasité odpovědi mu bylo jasné, že ano. :)). Pak představil Franka: “Tohle je Frank. Řekněte Frankovi ahoj.” A pak podotkne, že Frank “gives great head” – tady si Adam hraje se slovíčky, protože “give head” znamená, že Frankova hlava Adamovi skvěle slouží k sezení, ale “give head” je v angličtině slangový výraz pro orální sex (to by nebyl náš Adam, aby té příležitosti nevyužil :)).

Pak následuje jeho řeč na počest Freddieho:
“Bavíte se lidi že jo? Jo? JOOO? Víte, já teď musí říct ‘děkuji moc’ těm dvěma rockovým legendám, se kterými dnes stojím na pódiu, Brianovi Mayovi a Rogeru Taylorovi. Jsou to sakra legendy, že ano? Je to velká čest, být tady nahoře, protože já vím, že si někteří z vás, možná všichni myslíte: ‘On není Freddie!’. Rozumíte mé angličtině?”  Ozve se sborové “ANO!”  a Adam pokračuje: “Možná někteří z vás mají pochyby, jo? Tak poslouchejte, dohodneme se… já vím, že sakra nejsem Freddie, já to vím. Tady je pouze jediný, super rockový bůh jménem Freddie Mercury. Máte rádi Freddieho?” Bouřlivý potlesk publika, načež Adam říká: “Myslím, že ho mám vlastně raději, než vy všichni. Dohodněme se, jsem fanoušek právě tak jako vy lidi. Jsem taky fanoušek, víte? Takže, mohu vás požádat dnes večer o jednu velkou laskavost? My všichni, vy a já, oslavme dnes Freddieho, ano? Víme, že byl skvělý skladatel, pravda? A úžasný zpěvák, oh, ten hlas! Potrpěl si na převleky. Snažím se s ním držet krok, proto jsem si vzal tyhle šílené boty, víte? Praktické na chození. Pohodlné. A jedna z mých oblíbených věcí na Freddiem, z toho všeho na co on byl tak zatraceně dobrý, je, že Freddie se nestaral o to, co si kdokoliv myslel, kašlal na to. Prostě pokračoval dál a dál a dál a dělal to, co ho těšilo. Takže v duchu Freddieho… Don’t Stop Me Now!”
(Ti z vás, co sledovali QAL koncerty v Severní Americe věděli, že po téhle Adamově řeči následoval jeho singl Two Fux. Takže jste možná stejně jako já byli zklamaní, že tahle písnička v evropské části turné nezazněla. Nicméně, Adam a Queen si pro nás Glamberts připravili milé překvapení, o tom ale až později.)

Pokud byl někdo z nás ještě smutný z toho, že místo Two Fux slyšel Don’t Stop Me Now, náladu nám všem určitě spravil Adam svým vystoupením k další písni, Bicycle Race. Publikum zařvalo překvapením (ti, co neznali program koncertu) i nadšením, když se na catwalku objevilo opravdové kolo nebo vlastně trojkolo (jak je nazval sám Adam) ozdobené květinami. Adam chtěl rychle vytáhnout jednu květinu a hodit ji okolostojícím fanouškům, ale ty kytky tam držely tak dobře, že mu dalo práci najít aspoň jednu, která by se dala vytáhnout. Málem se při tom úplně zboural smíchy, ale přece jen našel jednu květinu, kterou vytáhl a hodil do publika s výkřikem “fu*king flowers!” (zas*ané kytky). 😀 Pak nasedl na kolo a zatímco stále zpíval, odjel na něm (v těch botách s vysokou podrážkou a asi dvanácticentimetrovými podpatky!!!) na pravou stranu pódia, kde je nechal a zmizel do zákulisí, aby se opět převlékl a připravil na další výstup. Mikrofonu se mezitím ujal Roger Taylor se svou písní I’m in Love With My Car.

V tomhle videu můžeme vidět KQ, DSMN a BR v řadě za sebou. Dobrý obraz i zvuk:

Get Down Make Love

Nutno říct, že v Praze se Adam u téhle písničky zdaleka tak neodvázal, jako v dalších městech ať už v Evropě nebo UK. Těžko říct proč, jestli proto, že to byl první koncert a Adam to přece jen nechtěl “rozjet naplno” nebo proto, že měl pocit, že by to naše publikum nebo kritici neskousli. I tak ale byl tenhle song v jeho podání “ďábelsky sexy”, a když se Adam na konci zeptal, jestli to bylo pro nás dobré, odpovědí mu bylo hlasité “JO!”. Adam pak se smíchem řekl, že hádá, že to bylo dobré pro něj.
Spolu s Brianem pak rozjeli úchvatné duo zvuků Brianovy kytary a Adamových vokálů, na které navázali s I Want It All.

Adam opět zmizel v zákulisí, aby si dal malou pauzu a vyměnil “kostým” a na konci catwalku se za velkého potlesku a jásotu publika usadil Brian se slovy: “Dobrý večer nádherní, nádherní, nádherní lidi z Prahy!” Řekl pak, že si pamatuje, že jsme v Praze opravdu velmi vynikající co se zpěvu týče. A jestli budeme zpívat. Všichni křičeli že ano. A taky tomu tak bylo. Love of My Life zpívala opravdu celá hala. A krásně! (Brian byl úplně dojatý a samozřejmě, nechyběl ani Freddie)

Pokud si chcete vychutnat sérii Killer Queen, Don’t Stop Me Now, Bicycle Race, I’m in Love with My Car, Get Down Make Love, I want it all a Love of My Life najednou z čelního pohledu, blízko pódia, tady tohle video je super:

 

Pokračování recapu najdete zde.

*Shimoli*

432 Comments