Resist March Los Angeles – Adam Lambert Speech

By 18.6.2017 APPEARANCES, překlady

Resist March Los Angeles – řeč Adama Lamberta

Adam vystoupil jako jeden z řečníků na pochodu Resist March u příležitosti Pride Parade v Los Angeles 11. června 2017.

Video s Adamem během jeho řeči a také před příchodem na pódium a odjezdu po skončení jeho projevu:

Překlad Adamova projevu:

“Jmenuji se Adam Lambert a jsem pyšný na to, že jsem člověk. Jsem také gay, cissexuální (cisgender neboli cissexuál je osoba, jejíž pohlaví odpovídá pohlaví jejího narození: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cisgender), zrzavý, Žid a muž, ale to už zacházím do podrobností.

Podívejte, posunuli jsme se do oblasti podrobné kategorizace ve snaze deklarovat naše identity. Používáme nálepky (označení), které by měly druhým pomoci porozumět tomu, kým jsme a jak žijeme. A sami je někdy také potřebujeme, abychom přišli na to, kým jsme, protože chceme být pyšní na svou vlastní individualitu. Ale nemáte někdy pocit, že jsme zašli s tím nálepkováním příliš daleko? Protože, na konec, všichni jsme lidé.

Chci říct, nebylo by lepší rozlišovat lidi podle jejich jmen a toho, jaký mají potenciál (schopnosti), namísto jejich sexuálních preferencí, rasy, pohlaví, věku nebo náboženství? Pokud bychom tohle dělali, nebylo by to výhodnější a neumožnilo by nám to hlubší kontakt?

Ano, já vím, že jsem idealista. Tohle je zbožné přání a bohužel to není realita ve světě, ve kterém žijeme, obzvláště ne v poslední době.

Obvykle se vyhýbám veřejnému rozhovoru o politice, kvůli jeho rozvratnosti. Lidé začnou být opravdu citliví a já nechci někoho naštvat. Ale v tomto roce zašly věci opravdu příliš daleko. Takže já dnes nemluvím o tom, že je někdo demokrat nebo republikán. Dnes je to o tom, co je správné a co je špatné.

Současná prezidentská administrativa manipuluje touto zemí, využívajíc obavy a nenávist k tomu, aby získala moc, aby nás rozdělila. Naše odlišnosti jsou používány proti nám. A rázové vlny této nebezpečné reality se šíří celou naší komunitou i mimo ni. A to ku*evsky bolí.

Ušli jsme pořádný kus cesty na to, abychom stáli a dívali se, jak je náš sociální pokrok strháván zpět. Víte, je to skoro jako by říkali: ‘Ne! Jsi jiný! Nemůžeš sedět s námi!’ Co to sakra je? Je to dětinské a musí to hned skončit.

Naše Pride přehlídka je obvykle maximálně divoká párty, na které jsme všichni oblečeni jak blázniví jednorožci a promenádujeme se po ulicích. Jo, je to oslava toho pokroku, kterého jsme dosáhli. Našeho osvobození. Naší svobody. Našeho lesku. Ale tento rok čelíme tak temným silám, že Pride dostala hlubší smysl: protest.

Takže dnes tady stojíme spolu abychom podpořili všechny, jejichž lidská práva jsou ohrožena. Odmítáme homofobii. Odmítáme transfobii. Odmítáme mizogynyi (nenávist k ženám). Bisexuální neviditelnost (popření, že existuje bisexualita). Odmítáme rasismus. Xenofobii. A odmítáme extremismus. A cokoliv jiného, co napomáhá k podněcování nenávisti. Budeme tomu vzdorovat a nenecháme si vymýt mozek. Odmítáme se nechat pohltit touto negativitou.

Žádám vás ale, abyste nebojovali proti nenávisti nenávistí. Nechceme být pokrytci.

Takže, jak můžeme vzdorovat? Řeknu vám, co si myslím já. Jednotou. Tím, že budeme vidět. Pravdou. Začleněním se. Kladným přijetím. A co je nejdůležitější, LÁSKOU.

Podívejte, máme před sebou hodně práce a hodně ignorance, se kterou budeme muset bojovat. Ale my víme co je správné a co je špatné. Víme, že společně jsme silnější než když jsme rozděleni. Takže si dnes najděte chvilku času a spojte se s někým, kdo je jiný než jste vy. Poznejte jiného člověka. Všichni si zasloužíme milovat a být milováni. A to platí pro všechny z nás, včetně queer komunity, této země a této planety. Konec konců, jediná možnost, jak může být naše duha tou správnou duhou je, když všechny její barvy budou zářit stejně (rovnocenně). Děkuji.”

 

Několik screenů s Adamovými výroky:

Mé jméno je dam Lambert a jsem pyšný na to, že jsem člověk

 

Nemáte někdy pocit, že jsme se všemi těmi nálepkami nechali trochu unést? Koneckonců, všichni jsme lidé.

 

 

Chci říct, nebylo by lepší rozlišovat lidi podle jejich jmen a toho, jaký mají potenciál (schopnosti), namísto jejich sexuálních preferencí, rasy, pohlaví, věku nebo náboženství?

 

 

Ale v tomto roce zašly věci opravdu příliš daleko. Takže já dnes nemluvím o tom, že je někdo demokrat nebo republikán. Dnes je to o tom, co je správné a co je špatné.

Současná prezidentská administrativa manipuluje touto zemí, využívajíc obavy a nenávist k tomu, aby získala moc, aby nás rozdělila. Naše odlišnosti jsou používány proti nám. A rázové vlny této nebezpečné reality se šíří celou naší komunitou i mimo ni. A to ku*evsky bolí.

 

 

Ušli jsme pořádný kus cesty na to, abychom stáli a dívali se, jak je náš sociální pokrok strháván zpět.

 

 

Víte, je to skoro jako by říkali: ‘Ne! Jsi jiný! Nemůžeš sedět s námi!’ Co to sakra je? Je to dětinské a musí to hned skončit.

 

 

Ale tento rok čelíme tak temným silám, že Pride dostala hlubší smysl: protest.

 

 

Takže dnes tady stojíme spolu abychom podpořili všechny, jejichž lidská práva jsou ohrožena.

 

 

Odmítáme homofobii. Odmítáme transfobii. Odmítáme mizogynyi (nenávist k ženám). Bisexuální neviditelnost (popření, že existuje bisexualita). Odmítáme rasismus. Xenofobii. A odmítáme extremismus. A cokoliv jiného, co napomáhá k podněcování nenávisti.

 


Budeme tomu vzdorovat a nenecháme si vymýt mozek. Odmítáme se nechat pohltit touto negativitou. Žádám vás ale, abyste nebojovali proti nenávisti nenávistí.

Takže, jak můžeme vzdorovat? Řeknu vám, co si myslím já. Jednotou. Tím, že budeme vidět. Pravdou. Začleněním se. Kladným přijetím. A co je nejdůležitější, LÁSKOU.

 


Ale my víme co je správné a co je špatné. Víme, že společně jsme silnější než když jsme rozděleni.

 


Takže si dnes najděte chvilku času a spojte se s někým, kdo je jiný než jste vy. Poznejte jiného člověka. Všichni si zasloužíme milovat a být milováni.

 

 

A to platí pro všechny z nás, včetně queer komunity, této země a této planety.

 

 

Konec konců, jediná možnost, jak může být naše duha tou správnou duhou je, když všechny její barvy budou zářit stejně (rovnocenně). Děkuji.

 


*shimoli*

 

10 Comments

  • Jitka Velíková napsal:

    Děkuji, za všechno, co pro nás děláš. Krásný článek, ale ten proslov byl famózní. ??