Rozhovor pro časopis Flaunt


Než se Adam Lambert stačí posadit v zahrádce před kavárnou v Arts District části LA (východní část centra města: https://www.airbnb.cz/locations/los-angeles/arts-district, pozn. př.), oslovují ho jménem tři asi dvacetiletí kluci od vedlejšího stolu. Bohužel to není jeho jméno. Říkají mu Adame Levine. “”Občas se mi to stává, protože jsme oba Adamové”, říká Adam a mávne nad tím rukou. “Co mi ale vadí je, že on zcela zjevně neví, kdo jsem já.”

Moment. Frontman Maroon 5 a porotce na The Voice neví, kdo je Adam Lambert? Ale oba jsou v popových žebříčcích a dokonce mají společného producenta – švédského hitmakera Max Martina – tak jak je to možné? “Kdysi na The Voice někdo zpíval ‘Whataya Want from Me’”, říká Lambert, referujíc o svém Grammy nominovaném hitu z roku 2010,” a Adam Levine na to: ‘Nevím, kdo tohle zpívá v originálu, ale Tys byl lepší’. Wow, tak tohle byl silný úlet. “Bylo to urážlivé”, souhlasí Lambert. “Ale bylo to taky tak trochu legrační.”

Pokud je tady někdo, kdo má jako popová hvězda rád trochu humoru, je to Lambert. “Mám rád trochu ironie nebo dvojsmysly”, říká zpěvák. Tohle platí i o jeho osobním stylu. Dnes má svůj “podzimní, zemitě laděný okamžik” ve volných, pohodlných kalhotách, olivové barvy, košili s motýlím vzorem, dlouhém plášti metalově hnědé barvy a lávově zbarvené Avitatorsky (sluneční brýle, pozn. př.).

(Tady je fotka, kterou postl na vůj IG sám autor toho článku – můžete v ní vidět část Adamova oblečení: https://www.facebook.com/AdamLambertCZECHSLOVAKfanclub/photos/a.183990594975500.35992.180468061994420/1532992123408667/?type=3&theater)

“Pro umělce, včetně mě, je velmi snadné psát velmi emocionálně, jít hodně do hloubky a být vážný. A je tady určitě prostor pro tohle,” přemýšlí Lambert, který poprvé okusil světla ramp když vystupoval v muzikálu ve svém rodném městě, San Diegu. “Ale někdy mám pocit, jako by tam chybělo trochu humoru. Obzvlášť právě teď potřebujeme písničky, které lidem pomohou uniknout a dostat se přes to šílené politické období, ve kterém právě jsme.”

Adamova schopnost nebrat sám sebe příliš vážně je součástí toho, proč se perfektně hodí pro jeho současný vedlejšák: jako zástupce zemřelého Freddieho Mercuryho v rockové skupině Queen.

Po veleúspěšném turné v letech 2014-2015, které je zavedlo všude od Saskatoonu v Kanadě po Rio v Brazílii, se Queen + Adam Lambert dali toto léto dohromady pro Severoamerické turné po 25 městech.

“Freddie byl bůh a je to čest, nést jeho pochodeň do dnešní éry”, říká Lambert, který poprvé vystupoval se zbývajícími členy skupiny Brianem Mayem a Rogerem Taylorem na finále osmé sezony Amerického Idolu, show, která v roce 2009 představila Lamberta světu. “Na začátku jsem měl obavy a staral jsem se jakože ‘Budou mě Queen fanoušci akceptovat? Jsem schopný zpívat všechny tyhle písničky?’ Ale pomalu ale jistě jsem se do toho dostal. Pro tohleto turné máme před sebou výzvu obměny té show jinými písněmi a uspořádáním a také zábavnými hračkami rockové hudby jako jsou světelné efekty a plameny a videa. A samozřejmě u mně to bude tom, co si obleču.”

Lambertovo pravidlo, co se týká vytváření jeho Queen vzhledu je ‘Co  by dělal Freddie?’
“Chci vypadat tak, aby to sedělo k jejich hudbě a bylo to tak trochu retro”, vysvětluje než ukáže na jeho iPhonu fotku páru Balenciaga bot na platformě ve stylu 70tých let, které nedávno koupil online. “Koupil jsem si stříbrné a jsou úžasné”, říká. “Teď chci jedny z hadí kůže.” Lambert pak zavede řeč na Freddie Mercuryho ‘porno-knír 70tých let”. “Aby to mělo ten správný vzhled, musí vousy přerůst přes okraj rtu”, vysvětluje. “Je to pro mě trochu jako semeniště bacilů.”

Fakt, že je Lambert otevřeně gay, k tomu také přidává. “Tak nějak to pasuje do té rovnice”, říká. “Jedna věc, která dělala Freddieho výjimečným, byla tahle část jeho osobnosti, a kdyby žil dnes, myslím si, že by bez okolků přiznával svou orientaci. Inspirovalo to část jeho hudby.  Ať už zápolil s touto částí své osobnosti nebo ji přijal a byl na to pyšný, nemyslím si, že by byl tak výrazným umělcem, jakým byl, kdyby neměl tento konflikt ve svém životě.” Mercury zemřel na AIDS v roce 1991, Adam o to podrobně diskutoval s Mayem  a Taylorem. “Opravdu jsem chtěl vědět co nejvíc ohledně jejich zkušeností s Freddiem”, říká. “Lidé po celou dobu moc o té nemoci nevěděli, ale slyšel jsem od nich, že Freddie byl hodně jako že ‘Nedovolím, aby mi to ničilo můj život.” Lambert myslí na tenhle vzdor pokaždé, když zpívá působivou baladu Queen “The Show Must Go On”, která vyšla jako singl jen šest týdnů předtím, než Mercury zemřel. “Je to tak dojemné a dramatické, kvůli celému tomu textu, který znamená něco jako, ‘Musím pokračovat. Nedovolím, aby mě to zastavilo’, a pokud chci, aby to fungovalo, musím se do toho vžít”, říká Lambert. “Když to zpívám, dávám do toho všechno. Někdy se mi motá hlava když je to za mnou.”
S vydáním svého alba Trespassing v roce 2012, se Lambert stal prvním otevřeně gay umělcem, který má v USA album číslo 1. Jistě, Elton John, Ricky Martin a George Michael měli všichni číslo 1 ještě před ním, ale oni svou orientaci tajili. “Když jsem slyšel tu statistiku, dost mě to překvapilo”, přiznává Lambert. “Je to pěkně úžasné, moci o tom někdy vyprávět mému synovci nebo kmotřenci.” Uvažoval vůbec někdy o tom, že by si hrál na heterosexuála nebo byl jednou z těch “O tomhle nechci mluvit” celebrit? “Od začátku mě ani nenapadlo, že bych se vůbec pokoušel skrývat mou sexualitu nebo o ní lhát”, říká. “Jsem tak ‘zblázněný do kluků’, že si nemyslím, že bych to mohl utajit. Jsem velmi otevřený co se týká mých objektů zamilovanosti.”
Když se v této souvislosti bavíme o rozchodech, momentálně nezadaný Lambert přiznává, že “víno a konopí” mu často pomohly vyrovnat se se zlomeným srdcem. “Je to ale ošemetné”, varuje. “Příliš mnoho vás může posunout hlouběji do temnoty.” Lambert dodává, že je stejná pravděpodobnost, že bude mít zlomené srdce z profesionálního zklamání, jako z lásky. “Dávám ze sebe v mé práci tolik, že když výsledek není podle mých očekávání, zasáhne mě to velmi tvrdě”, přiznává. Pokud jsi umělec, začneš být tak nějak posedlý ohledně své cesty, své kariéry. Pokud chceš jít neustále kupředu, což je nutné, neustále hledáš něco nového a je to těžké, být spokojený sám se sebou. Takže začínám klást výzvy sám sobě, abych si lépe uvědomil, kde se v daném okamžiku nacházím.” Je nějak nápomocné hraní pro davy zbožňujících fanoušků s Queen, které nabízí trochu oddychu od tlaku neustále se měnícího hudebního světa? “Tohle je opravdu dobrý způsob jak to podat, jo”, říká. “Je to takový druh bezpečí.”

A když bude letos v létě opět na cestách, čeká ho spousta setkání s aktuálně oblíbenou podskupinou Lambertových fanoušků: ženských letušek. “Jsou na mně vždycky velmi milé”, říká. “Myslím, že je to proto, že znají dopředu mé jméno ze seznamu pasažérů.” Poskytnou mu nějaké speciální výhody, jako třeba neomezené pití (alkohol) a sušenky? “Je to obvykle velká láhev vody, kterou si přeji a která je v letadle velmi vzácná”, vysvětluje. ”Když o ni požádám, obvykle říkají: ‘Ne, ale mohu Vám dolít Vaší sklenici.’ Ale pokud okouzlím tu správnou letušku, dá mi celou velkou láhev.”

Popřemýšlej o tomhle, Adame Levine.

 

Zdroj:

http://www.flaunt.com/content/music/adam-lambert

*shimoli*

 

424 Comments