The Official Queen Podcast – Brian May talks AL

Oficiální podcast Queen – rozhovor s Brianem Mayem

 

Queen mají hodně fanoušků a mají také svůj oficiální fanclub, který vede nejen webové stránky, ale vydává i vlastní časopis a občas dělají i rozhovory se členy skupiny. Tentokrát si k rozhovoru pozvali Dr. Briana Maye a řeč byla mimo jiné také o Adamovi. Jak už bývá zvykem, Brian na Adama pěl jen samou chválu. A protože se mi povedlo najít přepis té části rozhovoru o Adamovi (originál přepisu toho rozhovoru najdete zde), přeložila jsem ho pro náš web:

 
Brian May: „Musím říct, máme teď extra ingredienci, kterou je Adam Lambert. Adam je fenomén. Má všechno, co můžeš od frontmana žádat. (…)
 
Je s ním radost pracovat. Je vybaven tím neskutečným instrumentem, svým hlasem. Nikdy v celém svém životě jsem neslyšel hlas jako tenhle. Jeho rozsah je velkolepý. Je také oddaný svému umění stejně jako byl Freddie. Ví že má dar od Boha. A nemarní jej, dobře se o něj stará. Dokonce i když řádí na párty až do rána. Je hrozně moc jako Freddie, rád si užívá života, ale ví kdy je čas na práci a kdy na hraní, takže je na vystoupení vždycky připravený.
 
Umí to velmi dobře s publikem, je rozený bavič, mnohem víc než jen zpěvák. Je také, což mám opravdu rád, velmi fyzicky přítomný na pódiu, jsem si velmi dobře vědom, kde právě stojí a on moc dobře ví, kde jsem já (…) Tohle se děje úplně přirozeně, je to něco, co se nedá nacvičit a je to skvělé, protože je to každou noc jiné. Ale je to tam, je to jako když člověk má nějaký šestý smysl pomocí kterého cítí co právě dělá ten druhý a samozřejmě, naše hudba je fyzická, není to jen v mysli, ale je to také tělesné, takže ten způsob, kterým fyzicky komunikujeme hodně ovlivňuje to, jak ta hudba zní.
 
Velmi dobře se s ním dá vyjít. Je úplná primadona, ale v tom smyslu, že si hrozně zakládá na svém vzhledu a oblečení a na své kondici, stejně jako Freddie a jako Elvis, tím jsem si jistý. Nikdy jsem nepotkal Elvise, ale mám silný pocit,že Adam  se chová podobně jako Elvis. (…) (Je sebou samým.)
 
No, on je víc než to. Je… jak se to řekne, je trochu moc překvalifikovaný. Řekl bys, že se na  tu roli (frontmana) hodí, ale Adam má mnohem na víc. Dokonce lidi,co jsou skeptičtí mu po třech písních zobou z ruky. Prostě ho milují. A myslím si, že na konci té show je Adam středem pozornosti tak, jako byl Freddie.
 
Je to velké. Velmi často cítím, že Adam je obrovskou částí té show, podstatnou částí, není jen někým, kdo zaplnil uvolněné místo.
 
Změnil nás, svým způsobem nás uvedl do jedenadvacátého století, dodal nám novou energii.
 
A co se týká jeho samotného, jako zpěváka, šel bych se na něj podívat. Není tam moc zpěváků v této generaci, na které bych šel, ale na něho ano. Myslím, že je vynikající umělec. A jeho hlas je neuvěřitelný. Někdy stojím vedle něho, třeba u WWTLF (což on zpívá dokonale) a nikdy nevím, jak to dokáže. Někdy nasadí na nějakou notu a já si říkám: ‘Ježíš, tohle opravdu vyzpívá?’ Tohle mi běží hlavou během mého hraní. Nemohu vypadnout z rytmu, ale cítím jako bych se zastavil a díval se na toho kluka jako: “Co to dělá?” a “Fakt tohle zvládne?”. Ano, zvládne to pokaždé a nikdy ne na míň než milion procent.
 
Zním teď až příliš moc nadšeně, ale skutečně cítím mravenčení v zádech nad některými notami, které zazpívá. A vím, že Freddie by to cítil taky. Vím, že pokud se dívá odněkud shora, myslí si: ‘Bůh’!.”
 
 

Tady je link na ten podcast (je to epizoda #1) : itunes.apple.com/gb/podcast/the-official-queen-podcast/id870622276?mt=2