Brian May RTL2 interview

By 29.12.2014 Queen, rozhovory

Rozhovor s Brianem Mayem pro RTL2

 

Na začátku rozhovoru Brian mluví o novém albu Queen Forever a o tom, jak to album vznikalo. Na 3:01 začíná mluvit o Adamovi a jako vždycky, nešetří chválou. Na konci rozhovoru padne otázka, zda-li Brian nenapíše s Adamem nějakou písničku a Brianova odpověď je zajímavá. 🙂

 

 

Překlad:

 

‚Queen Forever obsahuje zamilované písně‘

Brian (o novém albu): “Je to pro nás zajímavé, že je tam nová generace, která začne poslouchat naši hudbu a to, co znají nejlépe jsou naše největší hity, takže to co jsme udělali je tak nějak popové. Mysleli jsme si, že by bylo dobré zdůraznit ten fakt, že na každém albu Queen mohou najít velmi odlišné druhy písní. Byly by tam písně o lásce, věci, které se vážou k minulosti. Nebyl to všechno jen energický druh rock-n’-rollu. Takže ano, jsou to zamilované písně Queen a náhodou jsme našli několik nových, které ještě nikdo neslyšel, takže tam jsou tři nové skladby na tom albu.”

 

Na otázku na dychtivě očekávanou skladbu. která vznikla ve spolupráci s Michelem Jacksonem:

“Nu, myslím si, že byly všechny očekávané. Chci říct, mít tam Michaela Jacksona je zajímavé, protože to jsou skutečně, Freddie a on dohromady. Tohle je píseň, kterou Freddie napsal a my jsme se pokusili to vydat. A jak se často stává, ani jsme to ve skutečnosti nedokončili. Udělali jsme doprovodnou stopu a dodali vedoucí hlasové záznamy, kytaru. Ale nebylo to dokončené. A pak se Freddie objevil v Michaelově domě, ve studiu, které měl ve svém domě a začali se probírat nápady jako ’zkusme toto a pojďme zkusit tohle’ a zkoušeli udělat tu písničku a samozřejmě za těch okolností ji nedokončili vůbec. Zkoušeli odlišné texty a různá aranžmá a tak až toho nakonec nechali. Myslím, že tam byla jedna kazeta, která unikla ven a byla to hrubá ukázka toho, co vytvořili a to bylo všechno, co jsme měli po mnoho let. A my jsme náhodně objevili, že tamty nahrávky existují, takže jsme získali ty nahrávky z Michaelova studia a ty stopy z nahrávání Queen a byli jsme schopni je dát dohromady a dokončit tu písničku.”

 

‘Napsal jste další nevydanou skladbu “Let Me In Your Heart Again”, která má svou specifickou historii…’

 

Brian: “V podstatě to nikdy nebylo dokončeno. A já jsem si nebyl jistý, jestli vůbec máme dostatek materiálu abychom to dokončili. Takže to skončilo někde v regálu. A když jsme dělali album ‘Made in Heaven’, pamatuji si, že jsem si myslel: “Pak je tam tahle písnička, ale asi nebude možné ji dodělat.”  Takže až nedávno jsem dal všechny ty stopy dohromady, protože jeden z našich archivářů řekl: “Měl by ses na to znovu podívat.” Máme skvělého archivistu Grega Brookse. A on mi řekl: “Briane, Ty víš, že tahle píseň je opravdu skvělá, proč jsi ji nedokončil?” Takže já jsem vzal všechny ty nahrávky, protože to jsou staré, analogové nahrávky a dal jsem je do analogového přehrávače, přehrál je a ten zvuk, který z toho vyšel byl prostě úžasný a já jsem byl docela dojatý když jsem to slyšel, bylo to jako by Freddie byl v místnosti, znělo to jako by to bylo nahrané včera a my tam všichni čtyři hrajeme s velkou vášní a energií a… řekl jsem “Ano,  to musí být možné.” A abych to zkrátil, byl jsem schopen najít dost částí, abych to dal dohromady a dokončil tu písničku. Ty vydané skladby zní jako my v našich nejlepších letech.”

 

‘Historie Queen pokračuje s Adamem Lambertem, zpívajícím na pódiu.’

 

Brian: “S Adamem je to skvělé. Opravdu. Protože my jsme se po něm nepoohlíželi. On je prostě dar z nebes  si myslím. Víte, najednou je tady a má tenhle výjimečný hlas, který, to vím, by Freddie miloval. Freddie by byl jako: “Ty bastarde!” *úsměv* Protože Adam dokáže zpívat do stratosférických výšek.”

 

Následuje ukázka Adama jak zpívá We Will Rock You

 

Brian: “Umí také dobře mluvit a chápe co je to komunikace s publikem. Je legrační, je afektovaný (Brian použije slovo ‘camp’, které se také používá pro typické homosexuální vystupování nebo jako výraz pro ‘přihřátý’ – myslí to ale v dobrém slova smyslu), je komunikativní, což je velmi důležité, víte, komunikovat intelektuálně když stojíte na pódiu, takže v něm máme všechno co jsme chtěli, víte. máme toho správného zpěváka a ano, je to zábava, není tam opravdu nic co bychom nemohli zkusit.”

 

‘Pak možná uvažujete o tom, že byste s ním napsal nově texty.’

 

Brian (se smíchem): “Možná. Víte, ty planety musí být ve správném postavení. Myslím, že je dobré, když se nepokoušíte o něco… Pokud se snažíte všechno dělat plánovitě, někdy to není dobrý nápad, někdy je lepší dělat věci spontánně. Pokud se to stane, stane se to. Jo, já stále píšu, po troškách. A musí nastat ta správná situace, abyste chtěli něco dokončit. Může se stát, že budeme chtít něco natočit. Může se to stát.

Možná jsme to už udělali, to nevíte.”

 

Zdroj:

http://www.rtl2.fr/video/7776014489/interviews-rtl2-brian-may

 

54 Comments