Queen + Adam Lambert at the iHeartRadio Theater LA – interview

Queen a Adam Lambert to rozbalili v iHeart Radio Theater v LA

 

Těsně před zahájením svého turné Quenn a Adam spolu vystoupili na koncertě, který se konal v komorních prostorách (pouze pro asi 500 lidí) divadla rádia iHeart. Vstupenky na tento koncert mohl získat každý, kdo byl členem klubu Queen nebo Adama Lambeta a přihlásil se do vyhlášené soutěže. Samozřejmě, místní a okolní návštěvníci byli ve výhodě – protože veškeré jiné náklady, kromě vstupného si fanoušci museli hradit sami.

 

Pro ty, kteří se jej zúčastnili byl ale koncert opravdovým zážitkem. No a díky livestreamu, který fungoval perfektně jsme i my ostatní měli šanci být přímo u toho. Ti co využili této možnosti určitě nelitovali, i když to pro nás tady vEvropě znamenalo dosti časné ranní vstávání.

 

Ještě před samotným koncertem měl Nikki Sixx, americký hudebník a zakladatel heavy metalovéskupiny Mötley Crüe rozhovor s Brianem, Rogerem a Adamem.

 

Tady je video s rozhovorem a český překlad:

„Tohle je iHeart Radio Live z Los Angeles s vašim moderátorem, Nikki Sixx.“

 

Nikki: “Jsem Nikki Sixx. Vítám vás v iHeart Radio live. Dnes máme před sebou exkluzivní vystoupení a rozhovory s Queen a Adamem Lambertem.”

 

Ukázka ze zkoušky (na iHeartRadio Festival 2013) a pak Adam na 0:40: “Tohle je tak výjimečně potěšující příležitost. Není to, jako byste mohli vidět Queen vystupovat každý den. A občas se přistihnu, jak stojím na pódiu, dívám se na ně jako fanoušek a jsem jako: ‘Oh můj bože, jak je tohle možné.’ a skoro zapomenu zpívat.Dívám se na Rogera a Briana jak jsou skvělí… Queen a Fredie mně přitahovali, protože jsou teatrální. Je to tak nějak spojení toho nejlepšího z obou světů – divadla a rock and rollu.”

 

Nikki: “Ahoj kluci, je skvělé být tu s vámi. Queen, Adam Lambert. Takže Briane, naznačoval jsi, že by tohle mohlo být možná poslední turné.”

 

Brian: “No, jo, řekl jsem, že to je jednorázová záležitost. Ale to nemusí znamenat, že je to  konec. Já se ale cítím velmi šťastně že tohle vůbec děláme. Dělali jsme to mnohokrát v minulosti a bylo to skvělé. A když jsem zjistil, že to uděláme a že to bude v takovém rozsahu a  na téhle úrovni, protože celý ten tým je úžasný, víte je to skvělé. Je skvělé, že to můžeme udělat a možná to uděláme jen jednou, kdo ví.”

 

Roger: “Jo, bereme to tak, že co se stane, stane se.”

 

Brian: “My jsme vlastně nehledali Adama. To prostě tak nějak přišlo.”

 

Nikky: “A nemuselo (se to stát).”

 

Brian: “Nemuselo. Ale stalo a je to nesmírně úžasné. Protože teď máme před sebou opět vzrušující zážitky.”

 

Roger: “Nebyl to nějaký velký plán. Slyšeli jsme o Adamovi. A čirou náhodou jsme byli na finále Idolu a mohli jsme s ním vystupovat. A ono to bylo tak přirozené.Jeho hlas je tak neskutečně dobrý.”

 

Nikki: “Kdyby na konkurzu na Americký Idol, nezpíval Bohemian Rhapsody… Míním tím, vy jste nikdy předtím neměli žádný společný kontakt.”

 

Roger a Adam: “Ne.”

 

Nikki: “Tohle je zajímavé, jak to změnilo historii. Kdyby ses v tamtom okamžiku Tvého života rozhodl zpívat jinou písničku, k tomuhle setkání a spolupráci by nikdy nedošlo. Je to jako osud, že jste dnes tady a že vyrážíte na turné.”

 

Adam: “Jo, kdyby mi někdo tohle řekl před několika lety, tak bych mu nevěřil, víš?”

 

Brian: “Je to vzrušující, protože Ty jsi mluvil o pokračování. Pro nás to hodně znamená, protože po Freddieho smrti jsme si nemysleli, že bychom ještě někdy vystupovali ve Forum (v LA – pozn. př.), v Maddison Square Garden. Opravdu jsem si myslel, že se to nestane. A ono se to děje.”

 

Nikki: “Je to vzrušující.”

 

Brian: “Je to úžasné.”

 

Nikki: “Je to tak významná součást vašeho života.”

 

Brian: “Ano. S úplně novým publikem a některými staršími fanoušky, víš, jsou tam úplně nové příležitosti.”

 

Nikki: “Viděl jsem vás lidi, jak jste úplně ohromili všechny na iHeartRadio festivalu minulý rok. Byl to test pro následující události?”

 

Brian: “Nepřikládáme to tomu tak úplně. My jsme si to v ten daný okamžik prostě opravdu užili. Ale když jsme viděli to nadšení, mělo to velký vliv na plány ohledně toho turné, jsem si tím jist. Máme Twitter a když jsme tam viděli ty ohlasy těch lidí, když viděli Adama zpívat ‘Who Wants to Live Forever’  a viděli jsme to všeobecné nadšení, řekli jsme si: ‘Možná bychom mohli udělat turné.’ Tohle na to mělo velký vliv.”

 

Adam: “A to,co jsme viděli na tom festivalu bylo různorodé publikum. Nebyli to jen fanoušci Queen. Byli to třeba i fanoušci popové hudby. A každý na to reagoval opravdu dobře, nezávisle na tom, jaký žánr měli rádi. A tohle bylo opravdu dobré vidět, jak Queen hudba může zaujmout lidi. kteří jsou dost odlišní. Bylo to tak vzrušující.”

 

Nikki: “Když to turné odstartuje v Chicagu, co mohou fanoušci očekávat?”

 

Brian: “No, je to extravagantní. Pracovali jsme velmi tvrdě na té hudbě a měla by to být zábava.”

 

Roger: “Je to tak nějak organické. Nemáme žádné nahrávky, všechen zpěv je naživo… Je to všechno opravdové. Což je docela neobvyklá věc v dnešní době. Je to pro nás tak trochu rizikové. Budeme na sebe brát to riziko každou noc.”

 

Brian: “No ale o tom to je. My víme že to můžeme zvládnout… my víme že on (ukáže na Adama) to zvládne – je fakt dobrý.”

 

Adam: “Víš, dělali jsme tohle už několikrát. A myslím že se spolu cítíme čím dál tím líp a jsme čím dál tím víc sehraní. Ale já v tom definitivně cítím že v tom odkazu té skupiny je něco královského. Jsou opravdu vrcholem klasického rocku a mají písničky, které byly tak nějak součástí života všech a jsou tak nějak legendární. Vstoupit do něčeho takového, zejména po Freddiem je opravdu výzva.”

 

Brian: “S Adamem jsou věci odlišné. Víš, když hledám jiný způsob interpretace, jedna z věcí, kterou dělá skvěle je ‘Show Must Go On”, kterou jsme nahráli s Freddiem, ale kterou jsme s ním nikdy nehráli živě, protože zemřel. A když to zpívá Adam, je to ohromné a mně z toho jde po zádech, víš. A musím se soustředit na to, co dělám.  Je to něco, co je čím dál tím víc úžasné.”

 

Adam: “S výjimkou včerejška, když jsem zapomněl slova, když jsme to zkoušeli. To bylo příšerné.” *smích*

 

Nikki: “Vaše hudba se stále prodává a je součástí hlavního hudebního proudu. Moje děti a kdokoliv od 13 až do 20, znají tyhle písničky. A fanoušci, ti původní fanoušci Queen už mají děti. Takže ono je to důležité, aby vás viděli naživo, víte? Protože by jim to mohlo uniknout. Takže je to skvělé, že to Adam s vámi dělá a bude to fantastické turné.”

 

Roger: “Budeme mít několik starých písniček. Z ranných let, kdy jsme byli opravdu více rockovou skupinou. Byli jsme tenkrát docela hard rockoví ve starých časech.”

 

Nikki: “Je to opravdu hodně rockové. A je tu určitě výhoda těch sedmdesátých let, přehnaně okázalých…”

 

Brian: “Budou to staré skladby, ale zahrané novým způsobem. Jsou to hodně nové technologie.”

 

Roger: “Všechno je zlaté.”

 

Adam: “Hodně zlata. Mám k tomu takovou historku. Měli jsme několik schůzek ohledně toho, jak to bude vypadat a viděli jsme nákresy jednotlivých částí a o několik dnů později jsem se v noci probudil ze sna a napadlo mně: ‘Myslím, že by to mělo být zlaté. Myslím, že by tam mělo být víc zlaté. Šel jsem na schůzku a říkám: ‘Lidičky, víte, co kdyby všechny ty části, které jsou vyrobené z kovu, co kdyby to  bylo zlaté?’ A oni na to: ‘Zlaté?’ a já: ‘Jo, zlaté.’”

 

Roger na to: “To se mi líbí.”

 

Adam: “Schválili to.”

 

Nikky: “Říkáš, všechno bude zlaté?”

 

Adam: “Něco jako zlatý Chevrolet ze sedmdesátých let.” (Tady bych trochu odbočila – v rozhovoru pro australskou televizi tamější moderátorka poznamenala, že Elton John jednou řekl, že Queen bez Freddieho je jako mít v garáži Ferrari bez řidiče. Briana a Rogera to pobavilo a řekli Adamovi, že tedy bude řídit Ferrari. Adam na to: “Bezva, více zlaté”. No a teď už víme, proč mluvil o zlatu. 🙂 Pokud jste ten rozhovor nečetli, můžete jej najít zde: http://a-lambert.cz/2014/06/queen-adam-lambert-sunday-night/#disqus_thread

No a Adam pak těsně před začátkem turné fanouškům tweetoval, že barvy tohoto turné jsou zlatá, červená, bílí, černá a leopardí – což jak víme sedí 🙂)

 

Brian: “Pro Adama nic není velký problém. Není jako: “Oh, bože, tohle nepůjde. Reaguje slovy: ‘Oh, jo, okay, já si myslím, že to zvládnu.”

 

Nikki: “Není diva?”

Brian: “Má velkou sebedůvěru. Ale je také reálný a má v sobě pokoru a rád pracuje. Stejně jako my. Máme rádi výzvy.”

 

Roger: “Já bych byl pro tu divu.”

 

Nikky se diví.

 

Roger: “To je to co my děláme.”

 

Adam: “Myslím, že je to charakterem mnoha těch písní. To co Freddie uměl tak nádherně. To aranžmá těch písní je někdy až přehnané, výstřední. Ale já si nemyslím, že je to něco, co se děje celou dobu. Jsou to spíš určité momenty, kdy se tohle děje. Je to přece rock and roll nebo ne?”

 

Nikky: “Jste jako běžte a dívejte se na tu skupinu a ne na boty, chceme vás bavit.”

 

Roger: “Nejsme Shoegazing.“ (Shoegazing, Shoegaze je rockový styl, který vznikl v Anglii ve 2. polovině 80. let, Roger tím reaguje na Nikkyho předchozí větu, kde mluví o ‚dívání se na boty‘, to bylo totiž typickým znakem Shoegaze stylu. Pozn. př.)”

 

Adam: “Myslím, že je v tom humor. A legrace. Mám rád ducha rock and rollu. Je to něco co miluji.”

 

Nikky: “A nedíváš se někdy na sebe před pěti, deseti lety a neříkáš si: ‘Co jsem to sakra nosil?’”

Adam: “No, tak tohle někdy říkám o tom, co jsem měl na sobě den předtím. Co tohle mělo znamenat?”

 

3 Comments

  • Tereza Pavlovcová napsal:

    Aww.. ježiši.. to je úžasný rozhovor!! Fakt jsem se nasmála!! Moc Ti děkuju za překlad. :))

  • Tereza Pavlovcová napsal:

    A ty tvoje doplňující poznámky jsou k nezaplacení! :))

    • Shimoli710 napsal:

      Děkuji moc! 🙂 Jsem ráda, že je moje práce k něčemu a moc mně vždycky potěší, když vím, že lidi ty moje překlady a recaps čtou a líbí se jim (i proto, že moc chci aby se lidi o Adamovi dozvěděli co možná nejvíc – on za to stojí!) 🙂