QAL Las Vegas, I July 5, 2014

By 29.7.2014 31 října, 2014 Queen, recaps, videa

QAL koncert ve Vegas, první noc, 5. července 2014

 
Boxscore: 2,694/2,694 – 100% – $445,485
 
Las Vegas! Hodně show se odehraje denně v tomhle městě. Ale myslím si, že QAL show byly výjimečné. Už jen proto, že většina ostatních interpretů málokdy hraje opravdu naživo. Většinou používají určitou formu playbacku a také mívají na pódiu často skupinu tanečníků,která je součástí celé té show. Ale jak řekl Roger Taylor před samotným turné i během něj, tohle není to, co dělají Queen a Adam. Přesto jsem v některých recenzích četla kritiku na to, že Queen používají nahrané video pro část Bohemians Rhapsody. Ti kritici ale totálně nevědí o čem mluví a asi nikdy se hlouběji nezajímali o živá vystoupení Queen. Jinak by museli vědět, že tu část, kterou pouštějí z nahrávek, nikdy naživo nezpívali! Brian o tom dokonce mluvil ve svém rozhovoru pro polské rádio v roce 2012 a vysvětlil, že ta část naživo zahrát v podstatě nejde. Je to směs několika nahrávek spousty nástrojů a hlasů a je téměř nemožné docílit toho efektu se čtyřmi členy skupiny+ zpěvákem – jak většinou Queen vystupovali. Že oni sami tenhle zvuk točili ve studiu a že jim to dalo dost zabrat, aby to dali dohromady.  Takže proto je v této sekvenci jen videonahrávka. Celý zbytek té show je ale ‚live‘. A my víme že s Adamem je to vždycky live a vždycky perfektní! 🙂 Tentokrát jsme nebyli na stadiónu, ale v menší hale s ani 4 tisíci místy. Nicméně, QAL měli v Joint celkem 2 show. Dvě noci za sebou. I pódium bylo výrazně menší než jsme zvyklí na stadiónech, takže bylo jasné, že tady musí být nějaké změny. A byly. Chybělo to O, které je součástí písmene Q – prostě by se tady nevešlo. No a ten catwalk taky nemohl mít svou obvyklou délku. Nicméně, i když ve zredukované podobě, catwalk tady byl. Hala se zaplnila a koncert mohl začít.

 

Now I’m Here

 

Opona tentokrát nešla nahoru zcela záměrně – nebylo by to technicky možné. Takže prostě spadla dolů a pak ji několik lidí rychle odneslo do zákulisí. Oči všech v publiku ale byly stejně upřené k Adamovi a dalším členům skupiny. I z toho videa je hned jasné, že tenhle koncert v menší aule,která byla v Las Vegas je o něčem jiném než ty ostatní. Stadióny jsou skvělé.  A Adam si naprosto zaslouží na nich vystupovat (o Queen ani nemluvím). Ale tahle menší hala měla zcela jinou (mnohem lepší) akustiku a i atmosféra toho koncertu byla odlišná. Lepší. Myslím, že tyhle dvě noci si Adam a Queen opravdu užili. Na Adamovi je úplně vidět, jak jej těší bouřlivá reakce publika během téhle písničky (samozřejmě i během těch dalších). 🙂   Ještě – Brian měl na začátku koncertu trochu problémy se svou kytarou – jako by nefungovala. Ale vyřešil to velmi rychle a myslím, že běžný divák si toho ani nevšimnul (já o tom náhodou vím proto, že si toho povšimla fanynka, která seděla přesně před tím místem, kde Brian stál).

  Stone cold crazy

 

Another Bites the Dust

Na 1:55 se Adam ptá publika,  jestli bude zpívat s ním. A jo, funguje to skvěle. 🙂

 

 

Fat Bottomed Girls

Hezký okamžik kolem 2:10. kdy jde Adam do podřepu vedle Briana a pak samozřejmě 4:30 – „All you fat ass b*tches out there…“  RIIIIDE!

 

In the Lap of the Gods / Seven Seas of Rhye

 

Killer Queen

 

Lidi, kteří byli na koncertě se shodují, že KQ byla jedna z písniček, při které Adamův hlas vyloženě zazářil. No a nebyl to jen jeho hlas. 🙂

Když kolem 2:10 dorazí k té pohovce Brian, sedne si na ni a tentokrát ne na kraj, ale rovnou doprostřed. Adam jakoby chvíli přemýšlel, jestli ho tím ‚šampaňským‘ nemá polít, když se napije, ale pak to vyplivne za sebe. Bri odchází, Adam se znovu napije a… někdo v publiku to samozřejmě schytá. „Omlouvám se madam, namočil jsem Vás? Jo? Není zač.“ 😀

 

Somebody to Love

 

„Bavíte se lidi?/You guys have a fun?“ „Tady je takové horko!/It’s so hot here.“ „Taky se bavím./I have a fun too“ „Díky bohu za  vějíř./Thank god for this fan.“ (Adamsi tady opět hraje se slovíčkya využívá podobnosti mezi anglickými slovy fun – legrace a fan – což může znamenat fanoušek nebo také fén nebo vějíř)

Pak se ptá publika, jestli se někdy cítili taky tak podobně jako on zpíval v té písničce, skleslí a zaháněli tu špatnou náladu šampaňským a diamanty. A jestli jsou připraveni na to, aby je zavedl do ‚Church of Glam Rock‘ / Glam rockového kostela.

Protože někdy se prostě snažíme vyplnit prázdnotu, kterou v sobě cítíme. Někdy prostě potřebujeme  ‚Somebody to love‘.

Trochu jiné aranžmá (nejsou tu tentokrát ty ochozy na jednom z nichž Adam vždycky klečí, takže si klekne přímo na pódium).

Fantastická odezva publika, když je k tomu Adam na 3:50 vyzve.

A boží interakce mezi Adamem a Spikem kolem 4:30.

„Can anybody find me, say YEAH!“ „YEAH!“ Tak tohle je taky super! (5:05)

A ta závěrečná póza! (6:45)

Tohle video má skoro 80 000 shlédnutí. Není divu. To stojí za podívání!

 

I Want It All

 

Love of My Life

This venue was a massive effort for the road crew. Brian said they set the new record for the venue — with 9 trucks of equipment and staging here. (The old record was 8.) They scaled it down but this was the most elaborate production ever done at this venue.

Brian při svém vystoupení řekl publiku, že tahle koncertní hala dala jejich technickému zázemí a osádce trucků a všem lidem kolem hodně zabrat. I když to na první pohled tak nevypadá – pro stadióny měli zařízení na 13 kamionech a tady měli těch kamionů 9 (což byl ale stejně rekord pro tento typ haly, protože předtím vždycky potřebovali maximálně 8 kamionů). A i když nepoužili celé to velké Q, přesto měli na pódiu mnohem více techniky a efektů než se v těchto venuích běžně používá. A také použili tu disko kouli, což také není úplně běžné. V Jointu to při koncertech obvykle bývá jen o hudebních nástrojích a osvětlení. Nic víc se tam nepoužívá. Takže naplánovat a dát to všechno dohromady, aby to trochu připomínalo tu obvyklou scénu a přitom to fungovalo v tom malém sále, to byl opravdu složitý úkol pro osádku, která se ho ale zhostila na jedničku.

 

’39

 

These Are the Days of Our Lives

 

Bass solo / Drum battle / Under Pressure

 

Souboj otce a syna Taylorových začíná po Neilově sólu na 1:05 a Under Pressure na 2:35. A na konci (6:20) si Adam a Roger plácnou.

 

Love Kills

 

„Zatleskejte Rogeru Taylorovi. A prosím, zatleskejte ještě jednou Brianovi Mayovi.“

0:21 „Lidi, já jsem na pódiu s QUEEN! To je úžasné!“ (Adam se tváří opravdu nadšeně a jakoby tomu pořád nemohl uvěřit, když to říká.)

Brian si půjčí mikrofon: „Mám jednu otázku. Co si myslíte o tom novém chlapci?“ (Tentokrát neříká boy, ale guy.) A představí Adama Lamberta.

Nadšený hlasitý jásot publika a Adam je vskutku potěšený.

Vezme si zpátky mikrofon od Briana, vzdá hold Freddiemu a představí další písničku, která není běžnou součástí programu Queen, je od Freddieho, který ji složil společně s Giorgio Moroderem. Bude na nové desce Queen, která se připravuje, Brian ji poslal Adamovi před tím turné a jemu se moc líbila, takže si jí připravili pro turné. V odlišném aranžmá (jako baladu) než originál, který je víc disco.

 

 

Who Wants to Live Forever

 

Další nádherná kladba z repertoáru Queen, která jakoby byla přímo šitá na tělo pro Adama. A jak se shodla spousta účastníků toho koncertu podle ohlasů na Twitteru, jedna z nejlépe zazpívaných skladeb večera.

Navíc – není to jen o zpěvu. Podívejte se na Adamův obličej a jeho mimiku, když zpívá WWTLF, tam je tolik emocí, které on vkládá do celého svého projevu. No a na závěr (3:50) je tam úžasný okamžik, kdy se Adam dotkne Brianova ramene a pak odchází, přičemž mu ukáže vztyčený palec. Zaslouženě! Pro oba!

 

Guitar Solo

 

Tie Your Mother Down

 

Za bubny opět Rufus Taylor, zatímco Roger vzal do ruky tamburínu.

 

 

Radio Ga Ga (sing along)

 

‚All Your Love Tonight‘ – jo, v průběhu toho turné se z toho vyvinulo skoro samostatné číslo. 😀 Adam někdy umí své fanoušky pěkně potrápit tím, co si na ně vymyslí. Ale taky pobavit. Na 1:10 nejprve on zbourá publikum svou předváděčkou a pak pro změnu publikum pobaví (a potěší) jeho, když se opravdu snaží aby to přezpívali správně. :)No a kolem 1:40… konečně, koukněte sami. 😀

A jde se na Radio Ga Ga. 3:40 – ruce nahoru a tleskáme (šlo jim to docela dobře!).

 

 

Crazy Little Thing Called Love

 

„Cítili jste se někdy bláznivě, když jste byli zamilovaní? Snažím se vymyslet co chytrého bych řekl před touhle písničkou, ale… Prostě, láska je když se někdo cítí bláznivě…“ Adam se otočí k Brianovi a stěžuje si, že ho nic nenapadá, co by řekl. Že je to příšerné. Brian u ale oponuje, že je to ok (i když neslyším přesně co říká.) Adam ale pořád není spokojený, nicméně pak prohlásí: „Víte, není láska ‚crazy little thing‘ (tak trochu šílená)?

No vidět Adama a Briana na 0:44, to nemá chybu! 😀

1:55 – Adam jako Elvis.

No a chudák Spike na 4:40. Ti dva se u toho jeho piána fakt vyřádí. 😀

Queen fans si většinou všimli, že tam měl Adam malý výpadek textu v CLTCL (který samozřejmě běžný posluchač vůbec nepostřehne), ale i přesto na Twitteru shodně hodnotili jeho výkon jako fantastický!

 

 

The Show Must Go On

 

Tohle je beze slov, prostě – dívejte se!

Bohemian Rhapsody

 

Asi všichni víme jaký význam má tahle píseň pro QAL spolupráci a i celé tohle turné. Líbí se mi to prolínání Adamova a Freddieho hlasu i ta videosekvence uprostřed. Nikdy jsem ale pořádně neviděla co se na té scéně vlastně děje – ty záběry byly buď na Adama nebo na Freddieho případně něco dalšího, co se dělo v tom O. Na tomhle videu můžete ale krásně vidět jak Adam nebo Brian odcházejí nebo naopak přicházejí na pódium i to, jak je Adam uvolněný a tu písničku si užívá. Moc hezky provedené.

 

 

Encore

 

We Will Rock You /  We Are the Champions

 

Nádhera vidět publikum zpívat s Adamem (záběry z publika se dokonce objeví i na plátně), no a pak ty záběry zblízka na Adama (hlavně na tu jeho hruď!)… AWWWW!

Ke konci Adam opět vede svou audienci ‚do kostela‘ (tak nazývá ty části svého vystoupení, kdy dává obzvlášť vyniknout svému hlasu).

No a úplný závěr se neobejde bez konfet – zlatých.

Adam je šťastný, publikum je nadšené, všichni na pódiu jsou šťastní. Nádherná děkovačka, i s růžemi, které na pódium hodí někdo z publika.

No a já samozřejmě pokaždé miluji vidět Adama, jak vzdává poctu Brianovi a Rogerovi a ak si jej ti dva vždycky zavolají zpátky.:)

 

 

Review:

Lambert’s voice, style fit for a Queen

 

67 Comments