Queen & Adam Lambert, Sunday Night

By 16.6.2014 Queen, recaps, rozhovory, videa

Rozhovor s Brianem Mayem, Rogerem Taylorem a Adamem Lambertem o Queen, Freddiem a Adamově roli Freddieho následovníka v pořadu Sunday Night

Australská televize uvedla ve svém pořadu Sunday Night (15. června 2014) medailon skupiny Queen a Freddieho Mercuryho s rozhovorem se členy skupiny a Adamem Lambertem u příležitosti jejich letního turné, které zavítá i do Austrálie.

Díky Lilybop máme sestříhané části videa pouze s Adamem, takže tuto část jsem přeložila celou,kromě první minuty – to co je v ní se totiž opakuje v tom videu kousek dále, takže tam najdete i překlad.

HQ Adam Lambert Edit SN7 Queen Videos June 15

Adam (1:07): “Zcela určitě to ve mně vyvolávalo obavy, když jsme poprvé vystupovali před… tisíci a tisíci a tisíci, myslím že to bylo kolem půl miliónu lidí ve východní Evropě a bylo to poprvé co jsme dělali celý koncert. A já jsem byl pěkně nervózní. To musím říct. Říkal jsem si, ‘Okay, měl bych dělat v zákulisí jógu, dýchat zhluboka, modlit se… já nevím’. Zvládli jsme to! Ale byla to definitivně obavy vzbuzující kapitola. Hodně. Ale zvládli jsme to! (smích) Jo, publiku se to líbilo a ta energie toho publika byla neuvěřitelná, byli tak nadšení, že jsme tam byli. A o tomhle to všechno je, děláme show. Vystupujeme pro lidi, kteří chtějí slyšet ty písničky a pro lidi, které ty písničky provázely životem, po tak dlouhou dobu. A myslím si, že lidi mají vzpomínky spojené s některými z těch písní, na to, kde byli když je slyšeli poprvé, třeba když se muchlovali na zadním sedadle auta nebo když popíjeli s kamarádem… Je v tom tak hodně nostalgie a já si myslím přivést ty písně znova k životu na pódiu, o tom to je.”

Rahni – moderátorka (2:20): “Bylo to pro vás depresivní období, že ano?” (Po Freddieho smrti).
Brian: “Ano, bylo. Bylo to pro mně období ztrát.Kromě Freddieho jsem také ztratil svého otce a mé manželství se rozpadlo a já jsem se dostal na místo odkud je těžké se dostat zpět. Myslel jsem si že všechno skončilo. A po dlouhý čas to byl konec.”
(V té době Brian dokonce uvažoval i o sebevraždě jak se můžeme dočíst v tomto rozhovoru pro NME: Brian May admits he contemplated suicide after Freddie Mercury’s death)

Adam na konkurzu na AI (2:40): “Co nám zazpíváš?”
Adam: ” Bohemian Rhapsody. Může být?”
Co říká Brian na začátku (5:59) moc dobře nerozumím. Myslím,že je to něco, jako že Adam zněl na té zkoušce skvěle a že to byl přesně ten hlas, který hledali. Že si říkal je neskutečně dobrý zpěvák a jak by asi zněl naživo.

Roger (3:10): Mám přítele, který mi poslal e-mail se zprávou, že si musím poslechnout tohohle kluka, že á ten nejskvělejší hlas.”

Hlas v pozadí (3:20): “Adam Lambert skončil na Americkém Idolu druhý, ale zapůsobil na Briana a Rogera tak silně, že mu nabídli, aby vystoupil s Queen.”

Rahni (3:30): “Kdyby Ti někdo řekl předtím, že jednou budeš frontmanem Queen, jaká by byla Tvá reakce?”

Adam: “Vysmál bych se mu. Je to tak neuvěřitelné, je to…”

Rahni: “Elton John po Freddieho smrti myslím řekl, že Queen bez něj, to je jako mít v garáži Ferrari bez řidiče.”
Brian na to reaguje velmi potěšeně a Adam taky: “Já dostal Ferrari? To je úžasné!”
Brian na to: “Ale buď opatrný!” *smích* Roger taky poznamená něco o řízení. 🙂

Rahni (3:55): Je to pro vás omlazující, když máte kolem sebe někoho tak mladého a svěžího?”
Brian přitaká, že určitě ano a Roger tady má svou vtipnou poznámku: “Pijeme jeho krev denně.”, které se všichni zasmějí.

Brian (4:05): “Je tam jen velmi málo lidí, kteří mohou zpívat Fredieho věci. Je k tomu potřeba silný a pevný hlas.”

Rahni (4:22): “O čem je vlastně Bohemian Rhapsody?”
Brian: “Musela by ses teptat Freddieho a on by ti to neřekl.”

Rahni (4:45): “Jaká byla vaše reakce na tuhle písničku ve Waynově světě?”
Roger: “Bylo to skvělé. Udělalo to pro nás hodně dobrého v Americe.”
Adam (4:55): “Já jsem slyšel poprvé Bohemian Rhapsody v tom filmu. Byl jsem ještě děcko.”

Rahni (5:15): Měli jste kdysi pěkně divoké večírky, že ano?” Brian a Roger to přiznávají se slovy, že se rádi bavili. Ale na otázku, jestli by mohli říct nějaké podrobnosti už odpoví, že si nevzpomínají.

Roger (5:45): “Bože, cítím se opravdu neskutečně privilegovaný, že jsem členem takové skvělé skupiny. Jsem pyšný na Queen a na to, co jsme dokázali. Kolik skupin hraje tak dlouho? A my jsme mohli mít jeden, dva, tři, čtyři hity. Ale… my jsme prostě pokračovali v tvorbě dalších a dalších… A potom všem lidi zjistili, že nekončíme, takže…”

 

Tady je stručný recap celého pořadu (díky adamgasm1982)

Zdroj a můj překlad:

Chris Bath o Adamovi během úvodu: “Queen budou mít královské turné v Austrálii s vynikajícím novám zpěvákem, který tak trochu zní jako Freddie.”

Brian a Roger mluví hodně o Freddiem, jeho životě, hvězdné popularitě, jeho charisma, které měl na pódiu, o skupině a jejich hudbě.

Roger o Freddiem: “Rád dělal riskantní věci jak na pódiu tak s naší hudbou.”

Pak je opět řeč o Freddiem, jeho životě a láskách.

Multikoncert Live Aid (konal se 13. července 1985 ve Wembley) pomohl Freddiemu pochopit tu moc, jakou má hudba a její interpreti.

Poté, co zjistil, že má AIDS, chtěl Freddie žít normálním životem a nechtěl strávit zbytek svého času tím, že o tom bude mluvit.

Píseň ‘I Still Love You’ bylo Freddieho sbohem.

Poslední slova, která Freddie řekl byla: “Děkuji Ti” a řekl je svému asistentovi. Proč, to neví (jeho asistent).

Freddieho asistent o něm říká, že Freddie byl ‘diva’, ale zaslouženě.

Poté, co Freddie zemřel, měl Brian velmi těžké období a myslel si, že Queen skončili a že už nikdy nebudou hrát.

Další část už je přeložená v předchozím videu (Adamův konkurz na AI, Eltonova poznámka o Ferrari, Wayneho svět a Bohemian Rhapsody…)

 A dvě videa, která na Yahoo zveřejnil SN:

 

Odkaz na stránku s videi:

První část

Druhá část