Inside Queen’s Huge Summer Tour With Adam Lambert

By 23.6.2014 překlady, Queen, rozhovory

“Nikdy se nebudu přirovnávat k Freddiemu Mercurymu”, řekl Lambert RS. “On je jedním z miliónu.”

 

Jako hodně mladších fanoušků, Adam Lambert se poprvé dozvěděl o Queen, když viděl scénu s ‘Bohemian Rhapsody’ ve filmu Wayne’s World v roce 1992. “Zeptal jsem se svého otce, ‘Kdo je to?’ říká Lambert. “A on na to: ‘Znáš písničky ”We Will Rock You” a  “We Are the Champions”? Tohle je ta samá skupina.’ To jsem  netušil.”

 

Lambertovi to trvalo ještě několik let, než se začal doopravdy zabývat jejich tvorbou. “Když jsem byl starší, začal jsem se víc zajímat o historii rocku,” říká, “ zamiloval jsem se do sedmdesátých let a zjistil jsem si víc o Queen. Geniální na téhle skupině je, že jsou tak všestranní. V jejich sbírce písní jsou skladby, které zní jako nádherné ukolébavky a pak na tom samém albu přeskočí do tvrdšího, mnohem agresivnějšího  zvuku.”

 

V době, kdy byl na konkurzu pro Americký Idol v roce 2009, jako 26-ti letý, byl tak velkým fanouškem, že porotcům zazpíval “Bohemian Rhapsody”. “Co se stalo potom je pro mně prostě neuvěřitelné”, říká. “Je to tak šílené, že Americký Idol vyústil v tohle. Nemyslím si, že bych si  něco  takového tenkrát uměl představit.”

 

Lambert vystupoval s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem na konci jeho sezóny (na Idolu) a ta souhra byla tak zjevná, že se tam okamžitě objevily zvěsti o tom, že bude jejich novým frontmanem. “Byly tam věci, které jsem nejdříve  opravdu chtěl dělat sám”, říká. “Ale byl tam definitivně zájem jak z mé strany, tak ze strany té skupiny. Když jsme se konečně dali dohromady na MTV Video Music Awards asi rok nebo dva po Idolu, vypadalo to, že je ten správný čas začít komunikovat, protože jsem už tenkrát měl ustálenou mou vlastní kariéru.”  

 

Queen + Adam Lambert měli několik evropských koncertů v roce 2012 a 19. června zahajují v Chicagském United Centru turné po Severní Americe s 24 koncertními termíny. “Po technické stránce je to určitě produkčně náročnější než před dvěma lety”, říká Lambert. “Navštívíme mnohem více měst, takže si myslím, že jsme se rozhodli, že tomu přizpůsobíme i vizuální efekty a pódium.”

 

Změnili také trochu program vystoupení. “Hodně jsme o tom programu přemýšleli a je opravdu nabitý”, říká Lambert. “V podstatě děláme všechny hlavní  hity. Přizpůsobili jsme tu show oběma skupinám fanoušků, těm skalním i těm ostatním. Myslím si, že je to důležité. Vlastně jsem se právě vrátil z Londýna, kde jsme měli naše první zkoušky. Všechno šlo opravdu dobře.”

 

Jedna z písní, které znovu přivedli k životu pro tohle turné, je “Love Kills”, sólová skladba Freddieho Mercuryho z roku 1984, kterou napsal s Giorgio Moroderem pro obnovenou verzi němého filmu z roku 1927 Metropolis. “Byla to disco nahrávka, kterou Freddie udělal jako svůj vedlejší projekt”, říká Lambert. “Jednou z věcí, kterou Queen tento rok dělají je, že oprášili nějaké starší nahrávky a upravují je a předělávají pro album inovovaných písniček. V ‘Love Kills’ odebrali tu disco část a dali tomu více tradiční Queen aranžmá. Je to úžasný song, velmi dramatický a působivý, s nádhernou melodií. Moc dobře jsme se bavili, když jsme ho hráli naživo.”

 

Nastoupit na Mercuryho místo je obrovská výzva, ale Lambert si na to troufá. “Není to snadný úkol”, říká. “Myslím, že hodně obav už se rozplynulo, protože jsme už tohle dělali několikrát během posledních několika let. Tím nechci vůbec naznačit, že bych se stával domýšlivým, protože se nikdy nebudu přirovnávat k Freddiemu Mercurymu. Je jedním z milionu. Co se toho týče, vím jak najít kompromis mezi tím, abych ctil to, jakým způsobem měly ty songy původně  znít a mými vlastními instinkty, mou vlastní volbou.”

 

Turné v Severní Americe končí 28. července a oni pak z dalších plánů pouze oznámili, že tam bude šest koncertů v Austrálii v srpnu a začátkem září, následované třemi koncerty v Japonsku. (Tohle není úplně přesné – v Japonsku mají být měly být v Jižní Korei, ale to se může změnit a v korei zřejmě bude pouze jeden. Pozn. př.)  “Další vystoupení jsou tak nějak na té skupině”, říká Lambert. “Oni se pořád  koncerty a uculují a s povytaženým obočím říkají ‘Chceme ještě naposledy vyrazit.’  Myslím  si, že by tam mohly být nějaká vystoupení navíc. Jsem určitě pro. Hrozně moc mně to baví.”

 

Mezitím Lambert využil svůj zbývající čas na práci na svém příštím sólovém albu. “Ještě jsem s tím neskončil”, říká. “Udělal jsem na tom hodně práce a je tam nějaká úžasná muzika. Byli bychom asi schopni teď něco vydat, ale já jsem perfekcionista a musím mít jistotu, že miluji každý song na 100 procent a že jsou pro mně perfektní. Možná budu chtít najít ještě další materiál. Neuspěchám takovýhle projekt.”

 

Mezi prací na svém albu a přípravami na turné s Queen Lambert také našel čas na natočení periodické role v minulé sezóně Glee. “Bylo to skvělé období”, říká. “Byl to skvělý tým, skvělá produkce. Cítil jsem se jako v rodině.” Mohl by se příští rok vrátit zpátky? “Z toho co vím to nezní pravděpodobně, ale pokud by mně o to požádali a podle toho co bych dělal, je to možné.”
 
Celé roky kolovaly zvěsti, že Lambert se možná vrátí na Idol jako porotce. “Jsem si jistý, že by to byla zábava”, říká. “Určitě rád sleduji lidi jak zpívají a znáte mně, vždycky mám nějaký názor. Jsem si jistý, že bych se na to hodil, ale víte jak je to s fámami. Tyhle drby jsou tu každý rok, kdoví odkud pocházejí a jestli je na nich něco pravdy. Může to být jen taková PR záležitost (uměle vytvořená  image pro veřejnost).

 

Turné s Queen prozatím zabírá největší část jeho času. “Vlastně za několik minut si jdu vyzkoušet mé kostýmy”, říká. “Očividně je to stejně důležité jako ta hudba.”
 
Zdroj