Glee: A Stranger in Toon-town

By 8.4.2014 GLEE, překlady

Glee: Cizinec v Toon-townu

 

(Toontown je něco jako komiksové městečko – ten název je převzatý ze stejnomenné PC hry http://bonusweb.idnes.cz, pozn. př.)

 

Glee je muzikál. Přesněji, je to muzikálová komedie, i když má hodně temné momenty. A jedním z typických znaků hudební komedie je, že je často podobná komiksům a někdy je až bizarní. Myslím tím, že lidi často začnou zpívat téměř z ničeho nic, někdy s právě přítomnými kapelami. Nebo s tanečními kreacemi.

 

Glee, speciálně v McKinley (William McKinley je fiktivní střední škola ze seriálu Glee) je velmi bizarní. Všechno tam má pestré barvy a ostrý kontrast. Můžete téměř rozdělit tamější charaktery na černé a bílé, jež jsou skutečně extrémními verzemi různých typů dvojrozměrných karikatur. Tohle je typické pro muzikál a patří to k tomu.

 

Dokonce i to, co se odehrává v New Yorku je trochu přehnané. Žijí v obrovském podkrovním apartmá, mají své vysněné školy nebo získávají svá vysněná zaměstnání – nebo obojí. Mají skvělé šaty a vlasy a navzdory tomu, že nejsou plnoletí, nemají problém dostat pití (myslí se alkohol. A v USA můžete pít alkohol až od 21 let, pozn. př.) a nemají moc problémů s penězi, pokud si to nežádá děj té epizody. Ale to je Glee, takže koho tohle zajímá?

 

A pak přijde Starchild. A on vypadá tak bizarně, jako Blaine a jeho motýlek, v jeho obleku ve stylu steampunku a se silnou vrstvou makeupu. Ale první věc, kterou udělá je, že podá skupině noty. PAK spustí “Marry the Night”.

 

Starchild sedí do toho přehnaně komiksového světa muzikálu. Je karikaturou neskutečně dychtivé, ale stále tak nějak arogantní divy.

 

Pravdou je, Starchild ve skutečnosti neexistuje. Je výtvorem Elliotta Gilberta, studenta NYU (New Yorské univerzity), původem z New Jersey, s hlasem Adama Lamberta.  A tváří.

 

Ahem. Mimochodem, Elliott není karikatura. Je tvrdě pracující, milý, talentovaný chlapec, který prostě chce být součástí skupiny. Má rád Kurta, ale nemá zájem o nic víc, než přátelský vztah. Rachel a Santanu má rád taky, ale není ochoten být součástí jejich dramatu. Není na střední škole, nezkouší být populární a nezajímají ho spory nebo stereotypy.

 

Také hraje na několik hudebních nástrojů, šije a rád vaří curry a nemá moc peněz. A také dává přednost skořicovým buchtičkám před okurkovými sendviči. Je člověkem, ne postavou z komiksů.

 

Dokonce jeho písně začínají s notovými listy nebo se někoho zeptá, jestli zná tu píseň nebo je to jednoduše zkouška nebo vystoupení. Nikdy to není jen tak náhodné. Kromě písně “The Fox”, ale to je prostě výjimka. Zpívá ty písně jako by to bylo ve skutečném světě, ne v muzikálové komedii. Zpívá také hodně rockových písní, ale sedí to k jeho vzhledu.

 

Žije stejný život jako by byl reálná osoba, zpívá jako by byl reálná osoba, jeho reakce jsou stejné jako reakce skutečných lidí. Vlastně, jako dospělé osoby, která předpokládá, že její přátelé jsou také dospělí. Tohle nedělá na Glee nikdo, kromě rodičů v jedné ze scén. Je jako závan čerstvého vzduchu, jako okno do logičtějšího světa.

 

Nevím, proč se tohle stalo. Elliott mohl být další charakter muzikálové komedie. Ne že by Adam už předtím takové role nehrál. Ani to není tím, že by dal Elliotovi víc než jeho hlas, tvář a oblečení. Adam je pěkně nekonvenční kluk sám o sobě.

 

Možná je to tím, že Adam předvedl přirozený herecký styl, kterým vytvořil skutečnou osobu. Nevím. Vím, že mi bude chybět jak pro jeho uklidňující roli, tak i kvůli jeho úžasnému zpěvu.

Zdroj

V Galerii jsou obrázky a GIFy z posledních epizod Glee s Adamem. Omlouvám se, ale nemám tu zdroje – uvedla jsem je všechny na fb (kde jste tyhle snímky mohli najít taky), ale není v mých silách dávat tady ke každému obrázku odkaz na zdroj.