Lay Me Down – Avicii, Adam Lambert, Nile Rodgers

By 9.9.2013 19 října, 2013 Nezařazené, videa, zajmavosti

Asi se těžko najde fanoušek Adama, který by neslyšel o jeho přátelství a spolupráci s Nile Rodgersem, jejich písničce ‘Shady’ z alba Trespassing, kterou složili a nazpívali společně se Samem Sparro a samozřejmě o jejich nejnovějším hitu Lay Me Down, na kterém spolupracovali s Aviciim a který můžeme najít na  Aviciiho novém albu ‘True’.

No a protože kolem Adamovy a Nileho spolupráce už toho bylo napsáno a řečeno dost, ráda bych tady shromáždila na našem webu stručný přehled několika zajímavostí, které si myslím, že by vás mohly zajímat.

Jak to všechno začalo:

Začalo to na podzim 2011 těmito tweety:

Picture15cropped cc canvas final foxvegas

Většina z vás asi ví, o čem spolu Sam, Nile a Adam komunikují, ale pro ty, kteří o tom ještě neslyšeli – Sam Sparro a Adam Lambert spolu dělali na nové písničce pro Adamovo album Trespassing – Shady. No a Adam řekl, že by chtěl, aby ta písnička zněla trochu víc funky. No a Sama napadlo tweetnout Nilemu Rodgersovi, ten mu odpověděl a výsledek už známe (nebo si jej můžete poslechnout: Adam Lambert Shady)

Pokud sledujete Adamovu kariéru, určitě víte, že Adam a Nile jsou od té doby neustále v kontaktu, že spolu už i vystupovali a že Nile si Adama velmi váží a oceňuje jeho talent i výjimečnou osobnost. Není proto divu, že když jej Avicii požádal, aby mu pomohl s jednou ze skladeb pro jeho novou desku True, Nile si vzpomněl na Adama a natočil s ním píseň Lay Me Down.

Nile nejen že se zasloužil o to, aby byl Adam spoluautorem textu LMD a aby jí nazpíval, ale také se o Adamovi a jeho velkém talentu zmínil v několika rozhovorech.

nile re adam debbyinholland

Nileho rozhovor pro rádio o tom, jak vznikalo Lay Me Down:

Tady si můžete poslechnout nahraný rozhovor

A tady je překlad:

“Hodně lidí říká: Aha, Adam Lambert, z Amerického Idolu. Tohle je zajímavé a tahle historka se vám bude líbit – jeho nahrávací společnost s ním právě rozvázala kontrakt, ale my dva spolu děláme na několika věcech, no a já jsem pracoval na nahrávce s Avicii. Takže Avicii byl ve Vegas a byli jsme spolu v několika klubech, takže byl unavený a šel do postele v sedm hodin. A Prince byl ve Vegas, takže jsem mu zavolal a řekl, že jsem ve Vegas s Aviciim. Byl jsem v nahrávacím studiu, přišel Avicii a Prince řekl, ‘Oh, mám skupinu, kterou bych tu rád přivedl.’ No, abych to zkrátil, Avicii si vypůjčil to studio v 10 hodin a Prince přišel se svou skupinou King a napsali jsme tu písničku. Složil jsem melodii, ale potřeboval jsem někoho, kdo se postará o text a nazpívá to. Takže jsem zavolal Adamu Lambertovi z Amerického Idolu, protože jsem už z jeho posledního alba věděl, že je skvělý. Zavolal jsem mu a on mi říká: “Nile, mám kocovinu.” (Adam byl večer předtím na oslavě narozenin u Danielle a pak ještě v klubu, pozn.  př.). Já na to: ‘Adame, potřebuji Tě člověče. Prostě potřebuji abys přišel!’ No, krátce, strávil několik hodin na svém běhacím pásu (Adam) a pak dorazil a nazpíval tu písničku. Poslal jsem to Aviciimu jako budíček na druhý den v 8 hodin ráno.  Nemohl tomu věřit. On byl jako: ‘WOW, myslel jsem, že až odejdu, tak budeš jen sedět na gauči.’ Jo, napsali jsme tu písničku, Adam Lambert a já… Takže jeho nahrávací společnost s ním rozvázala kontrakt, ale on a já jsme společně udělali nahrávku, která má šanci být hitem, bez nahrávací společnosti! A taky bude v příští sezóně Glee! Bude na Glee a má hit!”

Adam a Nile spolu 27. dubna večeřeli v Sunset Marquis (Nileotom tweetoval). Později se Adam sešel se svými přáteli, aby oslavili Danielliny narozeniny v Saint Felix a pak byl Adam ještě v Bootsy Bellows!

Není divu, že by Adam ještě unavený (měl kocovinu :)), když mu Nile volal.

Nicméně, 28. dubna byl Adam ve studiu s Nile a King a nahráli spolu Lay Me Down:

Tweet o spolupráci Adama, Nile a King

nile rodgers studio menší

Adam sice o své spolupráci na Lay Me Down nic neřekl, dokud nebyla oficiálně zveřejněna zpráva o Aviciiho novém albu a LMD jako jedním z nahrávek na té desce. Pak ale vyjádřil své nadšení ze spolupráce s Nilem a Aviciim hned několikrát a vysvětlil jak se podílel na té nahrávce při jedné z jeho Twitterpárty:

Otázka: „Jak jsi se dostal ke spolupráci s Aviciim?“

Odpověď: „Nile Rodgers mně pozval do studia abych napsal text kpísni, kterou on a Avicii složili.“

TWITTER PARTY AVICII

Oficiální nahrávku zatím nemáme, takže pokud si chcete poslechnout Lay Me Down, můžete

tady

nebo

zde

A tady je další rozhovor s Nilem o jeho hudbě a spolupráci se slavnými lidmi z hudební branže. Nile v něm opět mluví o Adamovia to dokonce na 2 místech. Tento rozhovor proběhl nedlouho před AFTEE, takže tento koncert je jedním z hlavních témat.

Na začátku Nile mluví o své spolupráci s Daft Punk na písni Get Lucky.

Nile se zmíní o své spolupráci s Adamem Lambertem na 2:35, když mluvil o umělcích, se kterými v životě spolupracoval (bylo jich mnoho a bylo mezi nimi spousta slavných jmen: David Bowie, Diana Ross, Will Smith, Madonna…). No a ze současnosti jmenoval Adama, Aviciiho a Davida Guettu.

Jedna z dobrých otázek pro Nileho (kolem  3. minuty): Jaké to je, mít podíl na písničce, která se stala hitem (např. Material Girl od Madonny nebo Let’s Dance od Dawida Bowie)?

Odpověď: “Byla to moje práce.” 😀   A pak vysvětlí, že  necítil, jako by dělal něco jinak jen proto, že spolupracoval například s Madonnou (kvůli její slávě a osobnosti). Dělá písničky se všemi stejně, ať jsou to slavní umělci nebo ne.

Zajímavá (a trochu pikantní) je část (kolem 4:30), kdy Nile údajně odmítnul Madonnu (tedy, nechtěl se s ní vyspat): po nahrávacím dni odcházeli domů a ve výtahu se jej Madonna zeptala: “Nile, myslíš si, že jsem sexy?”, na což jí Nile odpověděl, že samozřejmě, je jedna z nejvíce sexy žen, jaké kdy potkal. “Tak proč jsi po mně nevyjel?”, “Protože jsem tvůj producent.”, na což Madonna odpověděla: “Tohle ty ostatní nezastavilo.”

Nile není rád středem pozornosti široké veřejnosti (ale rád hraje a vystupuje se svou kapelou).

Řeč je pak o Nileho spolupráci s Pharrellem na skladbě Get Lucky a dalších dvou písních z alba ‘ Random Access Memories’.

A od 11:51 Nile povídá o tom, co dělá právě teď: “Pracuji s mnoha umělci. A důvod, proč dělám na všech těch nahrávkách, byl jsem požádán, abych se zúčastnil hudebního festivalu  pro nadaci na boj proti rakovině. Řekl jsem, jo, rád bych to udělal, ale pracuji s Adamem Lambertem, Avicii a samozřejmě taky pracuji na nové desce Chic.  Je tam hodně jiných umělců, se kterými pracuji. Takže jsem jim zavolal a říkám, koukněte kluci, dělám koncert na podporu boje proti rakovině a mám tolik lidí, kteří se mnou dělají. Takže to bylo tak přirozené a tak jednoduché, zaměstnali mně jako vedoucího toho koncertu a já znám tolik talentů. Takže jsem zavolal Adamu Lambertovi a Avicii, se kterým jsem právě dokončoval jeho desku –  teď o tom každý tweetuje (řeč je o Truth a Lay Me Down, pozn. př.), a přitom my udělali tu nahrávku za několik hodin. No, vemte si to, tohle je způsob ze staré školy, jako Get Lucky a další nahrávky jsou záležitost několika hodin práce. “

Moderátor: “Takže chcete dostat dohromady partu nadaných lidí a udělat něco skvělého.”

Nile (13:23): “Uděláme ‘dance párty’, bude to taneční párty Nile Rodgerse. A bude tam hodně mých přátel a skvělých umělců jako: Chromeo, Adam Lambert, Chic (my jsme tam vždycky).” (No, jak asi víte, AFTEE koncert byl hvězdně obsazený, včetně Adama a Avicii a byl skvělý, pozn. př.)

Společně s moderátorem zavzpomínali na koncert Chic s Nilem v Monte Carlo, závěrem Nile ještě řekl pár slov o AFTEE.

Zdroj rozhovoru Nele Rodgerse pro Huffington post

Zdroj obrázků a tweetů

10 Comments

  • Janimi napsal:

    Dík moc za preklad a spísanie tejto postupnosti ako to bolo do článku :-)))))

    • Shimoli710 napsal:

      Dík za koment. 🙂 Mám opravdu ráda Nileho a taky Briana a všechno to, co pro Adama dělají. 🙂