Adam Lambert Billboard Interview

By 6.6.2013 21 července, 2014 překlady, rozhovory, videa

Tohle interview je z loňska (z období, kdy vycházel Trespassing a Adam zpíval NCOE na AI), takže některé věci jsou dnes minulostí a spousta je jinak. Můžete porovnat co si Adam a fanoušci mysleli tenkrát a jaké je to dnes – a musím říct, že je to zajímavé srovnání. 🙂

První část:

Video s rozhovor s Adamem pro Billboard Live. Adam v něm mluví o své nové desce, o tom jak vznikala, (přičemž se opět zmiňuje o FYE – jak rychlý proces to byl tenkrát a jak to teď bylo rozdílné), v podstatě tady opakuje totéž co na svém VEVO News Interview, mluví také o tom, že byl výkonným producentem tohoto alba a také o lidech, se kterými spolupracoval při práci na tom albu (zmiňuje např. Lee Cherry). Říká, že to album je jeho “baby”. 🙂 Hovoří také o své show (Glam rock), kterou absolvoval s prvním albem, říká, že se mu ty písničky líbily a zpíval je rád, ale že tamten styl hudby nebyl úplně to, co chtěl dělat. Samozřejmě hovoří o spolupráci s Pharellem, o jednotlivých písničkách (mimo jiné o videu k NCOE – ne, nechtěl prozradit co v něm uvidíme :)), o své spolupráci s Queen – jak poctěný je tím, že si ho vybrali a o jejich společném vystoupení na EMAs. Adam při té příležitosti vzpomíná na jeho konkurz na AI a jak při tom zpíval písničku od Queen (Bohemian Rhapsody) a co na to řekl Simon Cowell (že je Adam moc teatrální). Také mluví o jejich společných vystoupeních, která budou mít letos v létě, jak se na ně těší a že to pro něho bude výzva, protože bude zpívat některé písničky, které dosud nezpíval, takže je zatím nezná úplně do hloubky.

 

Pak došlo na dotazy diváků (není to doslovný překlad, ale snažila jsem se zachytit to podstatné z jejich rozhovoru):

 

O: Jestli bude koncertovat ve světě se svým novým albem a kde

 Adam zatím neví. Říká, že je legrační jak dostává hodně otázek na Twitter, které po něm chtějí, aby v podstatě ‘předpověděl budoucnost’.  “Já nevím, víte” (směje se). Ale říká, že definitivně bude vystupovat živě – protože to má rád. A taky, že už když dělal na tom albu, tak si představoval, jak by to asi mohlo vypadat, když se ty písničky zpívají naživo (celé to vystoupení kolem toho). Neví tedy ještě jaká přesně ta vystoupení budou, protože v těch nahrávkách je hodně elektronických a hudebních efektů, které na koncertě udělat nepůjdou, takže ty písničky budou jakoby “svlečené”, holé a budou znít  trochu jinak, ale má určitě několik nápadů pro svá vystoupení a moc se na to těší. Při téhle příležitosti Comer a Adam diskutují Adamova současných vystoupeních (GMA, AI a také o Rádio koncerty). Adam říká, že je za tahle vystoupení rád, protože se tak setkává s novými lidmi, což ho těší. Má rád to nové album a silně v něho věří, takže mu také chce dělat reklamu a tahle živá vystoupení jsou pro to skvělá příležitost.

O: “Kde jsi psal své album, doma, ve studiu nebo v tmavém městském baru?”

“Ve studiu.” Adam při tom říká, že zatímco někteří textaři potřebují ke svému psaní soukromí, on rád pracuje v týmu (je týmově orientovaný). Je rád, když je tam více textařů a produceti a taková volná stylizace a jamování a když při tom přirozeně vzniká hudba. Baví ho ta improvizace ve skupině lidí, kdy každý něco udělá a vzniká z toho výsledná písnička nebo nějaký nápad. A co je na tomnejlepší je, že tam není žádné ego, není to o tom. Je to prostě o tom dát dohromady dobrou písničku. Je to o dobrých nápadech.

 

Druhá část:

 

M: “Když jsi dokončil nějakou písničku, věděl jsi hned že bude dobrá?

A: “Bylo tam několik písniček u kterých jsem měl dost silný pocit že budou dobré. A u jiných
jsem nevěděl, takže jsem je zahrál svým přátelům nebo rodině a pak sledoval reakce lidí, ke kterým cítím ve svém životě respekt, protože je někdy těžké být objektivní u nějaké písničky, kterou jsi napsal a zpíváš ji. Ale definitivně jsem poslouchal a pozorně sledoval reakce lidí. Např. jsme měli pojízdnou Halloween party (v autobuse) s asi 25 lidmi v maskách, kteří si dávali pití, smáli se a bavili. A já jsem pustil nějaká dema a pak sledoval ty lidi jak reagovali. A když jsem tam dal Trespassing nebo Kickin’ in, tak ta reakce byla velmi silná – lidi začali šílet, tančit – a to je ten nejlepší způsob testu pro nové písničky. A bylo tam také několik písniček, na které lidi tak úplně nereagovali, nebyly to pro ně ty pravé. Takže jsem je na album nedal.”

O: “Jaký je Tvůj oblíbený převlek na Halloween Párty?”

A: “Upír, skoro každý rok. No, je to vlastně pozměněný upír. Je to Glampír. Proměnil jsem se v Glampíra. Někdy je to bez ozdob, tento rok byl bez třpytek (glitter free). Bylo to více jako průmyslový upír. Bylo to dobré. Oční čočky, hodně kůže… (a pak říká něco o krvi, ale nezachytila jsem co).

O: “Očividně ti záleží na všech písničkách z Trespassing, ale která z nich je tvému srdci nejbližší?”

A: “Mám každou rád z určitého důvodu.” Mluví pak o Outlaws of Love a o svých pocitech ohledně LGBT komunity a o tom, jaké jsou jeho zkušenosti při setkání s lidmi (někdy špatné, někdy dobré) a o tom, že může předávat informace a pomáhat lidem (teenagerům), kteří třeba mají problém, což ho těší. Ale že někdy se média příliš upnou na tu skutečnost že je gay a vypíchnou to v rozhovorech a v článcích, zatímco potlačují jeho hudební stránku a nemluví tak moc o jeho písničkách, jako o tom, že je gay a že on by to chtěl mít víc v rovnováze. Na konci své odpovědi říká, že Outlaws of Love je hlavně o tom, jak se on a lidi podobní jako on cítí, že je to o jejich pocitech a životních zkušenostech.

O: “Čím jiným sis přál být kromě zpívání a toho, že budeš psát písničky.”

A: “Vždycky jsem tak nějak snil o tom, že budu interpret nebo že budu něco tvořit.” Už jako dítě se rád převlékal, napadaly ho různé příběhy, hry, měl rád kostýmy… Byl prostě vždycky takový.

O: “Kým bys chtěl být, kdybys mohl být Pop Star na jeden den.”

A: “Asi Freddie nebo Michael Jackson.” Oba jsou něco jako ikony (velmi slavní), ale také odvážní. Zpívali a dělali to co chtěli dělat. Dokázali být sami sebou – toho si na nich Adam váží.
Pak přijde řeč na hologram Freddie Mercuryho na koncertech s Queen. Adam opravuje že to není hologram, ale optická iluze /klam/ a říká že o tom nic neví, že o tom se členy skupiny nemluvil.

O: “Co sis koupil ze své první “velké” výplaty?”

A: “Vlastně jsem z toho zaplatil velké daně. :)”
O: Co se změnilo v jeho životním stylu když začal vydělávat .- Předtím žil v malém bytě v LA, takže si pronajal dům. (No tak to už ale není pravda, protože Adam už v tom domě nebydlí. Odstěhoval se do bytu – tedy bytového apartmánu. Pozn. př.)

O: “Jak jsi potkal Katy Perry a jak jste se stali tak dobrými přáteli?”

A: “No, tak my nejsme ‘tak dobří přátelé‘, nejsme si úplně blízcí. Hodně ji respektuji, ona je úžasně zpívá, píše skvělé texty. Měli jsme společné přátele než když se stala slavnou. Ale neudržujeme spolu úzký kontakt. Adam pak mluví o tom, že setkání celebrit na Grammys není to, jak to vypadá. Že všechno to “přátelství, objetí a úsměvy” je jen pro kamery a není to opravdové. Že sice může mít drink nebo se pobavit s některými lidmi, ale většina z nich je tam proto, že něco potřebují, že se chtějí předvést a že je to hodně o práci. Na otázku jestli je tam nějaký umělec, který na Adama opravdu hodně zapůsobil Adam mluví o svém setkání s Bonnie McKee se kterou pracoval na svém albu – že je skvělá, že se spolu dobře bavili a že jsou stále v kontaktu. Že je velmi talentovaná, velmi chytrá a že se těší na její album.

O: “Přemýšlíš o tom, že by sis pořídil více tetování a jaká by to byla?”

A: “Když přijdu na to, jaké by to mělo být, pořídím si ho.“ “Pořídit si tetování je dost vážné rozhodnutí, proto chci takové, o kterém vím, že ho budu mít opravdu rád.”
Pak je řeč o jeho současných tetováních – klíči a o tom co ten klíč znamená a odkud pochází.
(Jak víme, za ten rok Adamovi nějaká tetování přibyla – celkem 3 a všechna jsou opravdu dobrá a sedí mu. Pozn. př.)

O: “Kdyby ses mohl oženit, oženil by ses?”

A:“Možná.” Adam mluví o tom, že je ve velmi šťastném vztahu se svým přítelem a velmi zamilovaný, ale že zatím neměl hodně vztahů, takže zatím nemůže říct jak se jejich vztah bude vyvíjet (nemá s tím zkušenosti). Takže si zatím pouze užívá tohle období jeho života ve dvojici a svatba je v daleké budoucnosti. Také říká že lidi se na něj někdy dívají, že jako celebrita by měl jít příkladem a měl by se oženit, ale on si myslí, že svatba je velmi osobní a důležitá věc. Není to něco co se dá brát na lehkou váhu.

Třetí část:

 

O: “Jsem často obětí šikany. Můžeš mi poradit co s tím?”

A: “Je to těžké. Tak trochu jsem to zažil, když jsem byl mladý. Ale nebylo to moc zlé. Možná proto, že jsem rychle vyrostl a jsem dost velký a silný. Už na střední škole jsem byl hodně vysoký, takže si na mně netroufli.” Adam říká, že tady je těžké poradit. Mluví o důležitosti spolupráce se školou a pak také o tom, že je dobré se snažit takovým situacím vyhnout, pokud to jde. V mnoha případech “násilníci vyhrají, když se jim dostane satisfakce”. Prostě nedat na sobě znát, co si myslím a že mi jejich chování vadí. Vyhnout se konfliktu. A taky že je důležité najít si okruh přátel, kteří tě berou takového jaký jsi a být proto rád a mít pozitivní energii ve svém každodenním životě, která ti pomůže znegovat ty negativní vlivy. Tye Comer podotkl že Adam má také skvělé video ‘It gets better’ na které už vidělo hodně lidí a které také může pomoct.

(Pokud jste video ‚It Gets Better‘ ještě neviděli nebo jej chcete vidět znovu, je tady: It Gets Better

O: “Tvůj dům hoří a ty si můžeš vzít tři věci, které by to byly?”

A: Můj notebook s hudbou, vší hudbou, mého přítele (přes rameno)… no i když on by řekl: “Adame, tohle zvládnu sám.” Takže, on by byl v pořádku, takže by to byl notebook, hmmm, co bych zachránil… no řekl bych že album s fotkama… co ještě?” (“Ty kalhoty co máš na sobě jsou opravdu dobré”, podotýká Comer.) “No, tak možná bych si vzal sako… Já nevím.” “Ještě něco?” “No možná bych si vzal něco co pro mně má osobní význam. Třeba prsten, který byl mého dědečka a moje mamka mi ho dala, takže takové sentimentální věci, no já nevím co bych si ještě vzal… Já nejsem moc materialisticky založený. Mám rád oblečení a věci, ale nemám potřebu nutně je mít. Takže, nechal bych to zhořet a řekl bych si… to je požehnání… teď můžu jít nakupovat.”

O: “Co děláš aby sis chránil svůj hlas aby ti vydržel na dlouhou dobu? Děláš nějaké cvičení před vystoupením?”

A: “Snažím se rozcvičit jak to nejlíp jde, rozezpívávám se, spím, piju hodně vody, čaje a už jako teenager jsem se naučil několik technik jak si chránit hlas.”

O: “Kterou písničku považuješ za nejvíc povrchní a lacinou.”

A: “Já nevím. Musel bych kouknout na můj telefon… nevím.”
Comer rychle reaguje: “Můžete mu podat jeho telefon prosím.” Pak proběhne diskuse o tom, že co někdo může považovat za povrchní, jinému se může líbit jako skvělá písnička. (Adam říká že má rád Barbru Streisand.)

O: “Jaké poslední album sis koupil?”

A: “Album Alex Clare je opravdu dobré, The Ting Tings album taky… bylo jich víc a já si nemůžu vzpomenout co jsem si právě koupil.” Adam znovu požádá o jeho ipod, pak n něm zkusí vyhledat poslední písničky, které si pořídil a zmíní několik z nich, mimo jiné i single Justina Biebra (pochválí nejen jeho písničku, ale také Justina, jak na svůj mladý věk zvládá celou tu slávu kolem své osoby). Zmíní ještě několik dalších jmen, mezi nimi The Asteroids Galaxy Tour. A při té příležitosti Adam upozoní na obal jeho ipodu – v barvách Trespassing.

O: “V článku pro Billboard jsi řekl, že teď už víš co jsi jako umělec. Takže, kdo jsi?”

A: “Jedna věc, která je důležitá při hudbě je potěšit lidi, aby měli rádi tvou hudbu. A co je pro mně výzvou, co jsem chtěl říct tímhle albem bylo, jaký jsem, kdo chci být. A každý mně těší každý den když jsem na pódiu a zpívám pro lidi nebo jsem na zkoušce nebo když vy posloucháte některou ze skladeb ve svém autě a pokud se vám líbí , tak já dělám něco správně. A tyhle písničky tohle pro mně plní. Já je mám rád, miluji je, je to zábava komunikovat s publikem. Dělali jsme Jimmy Kimmel show před několika dny a já jsem tam zpíval některé písničky živě pro mé fanoušky a to bylo tak potěšující. Rozdíl mezi mezi zkouškou a vystoupením je ta komunikace mezi mnou a publikem, kontakt s lidmi, jejich reakce. Bude tam ještě nějaký vývoj s tím albem, ale to je kdo já jsem. Na AI jsem taktizoval, jako v politice, abych získal hlasy. Teď s těmito písničkami, pokud do nich něco vložím, jsem to já, kdo opravdu jsem a je tam upřímnost v tomhle albu. Je to opravdová reflexe na mé naděje, sny, inspirace, touhy a moje obavy a úzkost a temnotu. Takže dveře jsou otevřené.”

O: “Trespassing vychází zítra, kupte si ho a dívejte se na American Idol ve čtvrtek a sledujte své prodejce lístků protože tady určitě brzo bude nějaké turné.”
(No, tak jak to všechno dopadlo s Trespassing, singly i turné už dneska víme. Tahle éra nám pomalu končí a Adam už určitě pracuje na svém dalším albu, jak se můžeme dohadovat z kusých zpráv, které se k nám dostanou, ale díky za ně. :))