Adam Lambert se zúčastní hnutí za rovnoprávné manželství v Marylandu

By 22.9.2012 24 listopadu, 2013 Nezařazené

Adam Lambert počkal až do vyhlášení jeho druhého místa na osmé sezóně American Idol, než odhalil, že je gay (což skoro nikoho nepřekvapilo).

Od té doby se s jeho druhým albem “Trespassing” stal prvním ‘openly gay man’, který se umístil na vrcholu žebříčku Billboard 200 album chart. Teď podporuje snahu o rovnoprávné manželství v Marylandu. V úterý bude Lambert hlavní hvězdou benefičního koncertu pro lidi v Marylandu za rovnoprávné manželství v 9:30 Club v D.C. (9:30 club je noční klub a koncertní hala ve Washington D.C, pozn. př.).

Lambert byl nažhavený k diskusi o svých pocitech o tom zákoně, jeho identitě jako gay umělce a jestli se sám bude ženit nebo ne.

Plánuješ se oženit?

Zatím ne. Rád bych měl to právo. Bojuji za to nejen kvůli sobě, ale pro kohokoliv dalšího, kdo je gay nebo lesbička a chce mít možnost vstoupit do manželství. Podporoval bych tuhle věc ať už bych byl heterosexuál nebo gay, protože to je záležitost celého lidstva.

Pokud tam bude dostatečný počet ano na otázku č. 6, Maryland bude první stát, který potvrdí rovnoprávnost manželství poté, co zde na to bylo vyhlášeno referendum. Co si o tom myslíš?

Co se mně týká, viděl jsem jak byla v Kalifornii probírána otázka č. 8 na hlasovacím lístku (Prop 8) a jak každý předpokládal, že to vyjde. Naneštěstí se tak nestalo, což bylo dost nepříjemné. Po téhle události jsem řekl, že pokud je tam cokoliv co můžu v budoucnu udělat abych v takových případech pomohl a podpořil je, udělám to.

Když jsem slyšel o Marylandu, pomyslel jsem si, “Tohle je příští Prop 8!” Co na téhle koncepci mám rád je, že dává moc lidem, což je důležitý krok.

Co se stane, když to referendum nebude úspěšné?

Zřejmě to dá dohromady ještě víc lidí. Když neprošel Prop 8, způsobilo to docela rozruch. Lidi se proti tomu opravdu hlasitě ozvali. Čím jsou tu větší výzvy v oblasti lidských práv, tím větší síla tady bude k tomu, aby to změnila.

9:30 Club je v vlastně ve Washington D.C. Myslíš si že je to legrační nebo zvláštní, že se tahle akce ohledně Marylandské záležitosti koná v D.C.?

Dělej co musíš. Možná měli s D.C. nějaké kontakty, já nevím. Co je bezva je to, že D. C. je v podstatě naše politické centrum. Doufám, že tohle přitáhne k té záležitosti větší pozornost – mít to v oblasti kde je tolik politického dění.

Co bys ty řekl těm, kteří jsou proti rovnoprávnému manželství?

Uvolněte se. To je co bych řekl. Myslím si, že každý má právo být rovnocenný. Kdybychom najednou řekli, že lidi se zrzavými vlasy nemohou uzavřít manželství, protože jsou zrzaví, nemyslím si, že by to fungovalo.

Máš nějaké zvláštní zážitky založené na tom, že jsi umělec a gay?

Dostávám dopisy, ve kterých mi lidé píšou a v podstatě mi řeknou, že byli velice neznalí ohledně komunity gayů a lesbiček a jejich názory byly předpojaté. Proto, že slyší co dělám jako zpěvák a jsou mými fanoušky, pomalu začali měnit názor a chtěli být trochu víc tolerantní, takže teď jsou otevřenější novým názorům. To je nádherné a je to pro mně obrovské zadostiučinění, že to lidi takhle cítí.

Je to ale zajímavé, chodím pořád tam a zpátky, protože zároveň, proč na tom záleží? Tenhle problém, ve své podstatě není o tom s čím se politicky ztotožňuješ. To není o tom jestli jsi heterosexuál, gay, republikán, demokrat, to je o tom být člověkem, který nechce rozlišovat lidi.

Kdo je rozlišuje?

Ti, kdo schvalují sňatek jen pro muže a ženu, ti rozlišují. Přijde mi to tak směšné. Nebojte se, my jsme už rozlišeni. Je tam odlišnost, která je tak nějak nepřímo vyjádřená, ale co se práv týká, myslím si, že bychom si mohli být rovni.

Vy můžete chodit do svých barů a my můžeme chodit do těch našich. Nejlepších večírky jsou ty, na kterých se budeme bavit spolu. Rozmanitost je mnohem zajímavější, segregace začne být poněkud nudná. Nenuťte nás chodit pít k odlišným fontánám. To je jako odlišní, ale rovnocenní. Ne, my nemusíme být odlišní, buďme prostě v tomhle rovnocenní.

Zdroj