Adam Lambert Queer Magazine (Russia)

By 16.4.2012 22 července, 2014 rozhovory

Rozhovor Adama Lamberta pro ruský časopis Квир

ADAM LAMBERT BEZ MASKY

Umělec, jehož druhé album Trespassing vychází v Květnu je trvale zařazen na listině 50 nejvýznamnějších gayů v Americe.

Q1: Adame! V 29. ledna ti bylo 30. Jaký je to pocit?
A1: Trochu šokující: 30, to nemůže být pravda! Na druhou stranu, začínám si zvykat na tu změnu. A jsem mnohem šťastnější než předtím.

Q2: Jak to ovlivnilo tvé nové album?
A2: Moje první CD For Your Entertainment bylo teatrální, ovlivněné způsobem života rockových hvězd. Trespassing je víc opravdové, pragmatické a od srdce, nejsou to jen představy. Je tam například zahrnuta i nějaká gayská tématika na tomhle albu. Myslím si, že na tomhle novém albu jsem úplně upřímný.

Q3: Má to něco společného s tvým osobním životem?
A3: Ano, mám teď přítele, Sauli Koskinena. Je z Finska a žijeme spolu. V minulosti, mne osud spojoval dohromady s lidmi, kteří potřebovali pomoc nebo dostat se z problémů – nebo mně ti lidé nějak zajímali. Naštěstí, tohle je teď minulost.

Q4: Na tvém nové albu jsi spolupracoval s Pharrelem Williamsem, autorem hitů pro Britney, Christinu a Lady Gaga. Jak k tomu došlo?
A4: Když moje nahrávací společnost volala a řekla mi, že mám letět do Miami nahrávat s Pharrelem, má první reakce byla: “Ale ne, já nejsem tak dobrý!” Ale všechno šlo dobře. Celý ten proces tvorby nových písniček byl snadný a pohodový s množstvím nápadů.

Q5: Měli bychom očekávat něco nového?
A5: Hádám, že ta nejdůležitější část, kterou ode mne fanoušci očekávají je můj hlas. Slova a hudba jsou na řadě jako první, pak produkce – tak to chodí. A co se týká mého zpěvu, dal jsem tomu vše co mám.

Q6: O čem jsou tvé písničky tentokrát?
A6: Hlavní téma tohoto alba je hledání sebe sama, čemuž já rozumím jako poznávání věcí, které tě dělají šťastným a dávají ti pocit bezpečí. Tohle jsou velmi hluboká, osobní témata a já doufám, že se dotýkají každého. Tyhle písničky jsou o hledání, odhalování a chybách, které se s tím pojí. Zahrnují celou škálu lidských pocitů, od “Skvělé, všechno je v pohodě” až po “Oh Bože, jak jsem mohl být s tímhle člověkem”. Snažil jsem se nic nevynechat.

Q7: Znamená to že ve svých písničkách zpíváš o tvém vlastním odhalování sebe samotného?
A7: Ano. Myslím, že po tomhle albu každý bude vědět co jsem za člověka. Moje první album bylo, jak jsem se už zmínil, teatrální a trochu přehnané. Byly tam šťastné písničky ve kterých jsem si vyzkoušel různé převleky, vzdal poctu mým idolům a učitelům. Tohle bylo přesně jak jsem chtěl aby moje první album vypadalo, ale tentokrát mluvím sám o sobě.

Q8: Když umělci mluví sami o sobě, často je to o lásce, nebo ne?
A8: Souhlasím. Je to pocit, který se pojí ke každému – každý hledá lásku, každý doufá že potká tu pravou lásku, která změní celý jeho život. Samozřejmě, já o tom mluvím ve svém albu. Ale to není to jediné téma – věřím, že každý chce být šťastný a každý má momenty. kdy se cítí osamělý, kdy si klade otázky o smyslu své existence na téhle zemi. Každý.

Q9: Jsi šťastný?
A9: Ano. Konečně. Celá má dvacátá léta jsem nebyl šťastný v lásce. Honil jsem se za lidmi, kteří si nezasloužili mou lásku. To vlastně ani nebyla láska, pouze nějaký druh touhy. Tentokrát jsem čekal a věřil, že potkám TOHO PRAVÉHO. A to se stalo!

Q10: Pamatuješ si své pocity když ti taková obrovská nahrávací společnost jako RCA nabídla smlouvu?
A10: Ano, samozřejmě. To bylo tak neskutečné – všechny moje sny které jsem měl se staly skutečností, dosáhl jsem všeho co jsem si kdy přál. Byl jsem šťastný, pyšný a vděčný. Myslím si, že každý teenager si ve své fantazii představuje že je rocková hvězda. Byl jsem jedním z nich a musím říct – bylo to úžasné. Zpívat, bavit lidi, dělat jejich život šťastnější , nechat je zapomenout na jejich problémy na nějaký čas – to je úžasné, ta nejlepší práce na světě!

Q11: Když se ohlédneš – změnil bys cokoliv na svém prvním albu?
A11: Ne. Ne. To první album je přesně takové jaké jsem ho chtěl mít. Všechno se tehdy dělo poprvé a ve velkém spěchu. To bylo napsané v glam rock stylu Bowieho a Boy George, ale to bylo dobré. Ale na mém novém albu nemám jen retro, ale hodně odlišných stylů.

Q12: Adame, zkoušel jsi zjistit proč máš rád glam, makeup a paruky?
A12: Samozřejmě. Všechno to začalo v mém mládí, když jsem se cítil nejistý ohledně mého vzhledu, většinou kvůli mé plet a váze. Tenkrát jsem si chtěl poprvé nasadit masku. Od té doby – líbilo se mi to.

Q13: Kdy jsi odešel od rodičů?
A13: Bylo mi 18 a byl jsem stále panic. Byl jsem vychován v láskyplném prostředí. Poprvé jsem odešel z domu a viděl svět v 19, když jsem si našel práci zpěváka na výletní lodi. Stále si pamatuji, když jsem se na jednom z ostrovů v Pacifiku, poprvé setkal s chudobou třetího světa – byla to tak nezapomenutelná noční můra pro mne, dítě střední třídy, které vždycky mělo dostatek chleba ke snídani.

Q14: Máš nějaké momenty ve svém životě, kterých lituješ?
A14: Bylo mi 21, když jsem se odstěhoval do Holywoodu abych se věnoval své hudební kariéře. Ale nebyl jsem moc úspěšný – v roce 2004 jsem byl zaměstnán jako člen muzikálu The Ten Commandents s Billem Kilmerem, ale ten muzikál propadl. Začal jsem hodně pít, kouřit tuny marihuany a brát kokain. Nechci to skrývat, to se stalo. Ale pokaždé jsem se dalšího dne cítil příšerně – to je důvod, proč jsem se nestal závislým.

Q15: Bál jsi se, že ztratíš nějaké fanoušky, pokus přiznáš že jsi gay?
A15: Já si nemyslím, že tihle lidé s předsudky by mohli mít rádi mou hudbu. Jestli to někoho odradilo, je to jejich problém, podle mně. Pro mně bylo vždycky důležité abych byl o tomhle otevřený. Až když to vyšlo najevo, začal jsem se cítit pohodlně a jistější. Chci být upřímný.

Q16: Myslíš si, že to ovlivnilo tvou kariéru?
A16: Nejdříve jsem se bál, nechyběla tam negativita, někdy jsem si myslel, že jsem zašel příliš daleko. Přiznat svou sexuální orientaci není v 21. století lehké – kolik otevřeně “gay lidí” znáš v hudebním odvětví? Ale pak jsem se rozhodl, že se musím držet toho rozhodnutí, které jsem udělal dříve. A od té doby nemám pochyby ani toho nelituji.

Q17: Co si myslíš o děvčatech, která vrhají jejich spodní prádlo k tobě na pódium?
A17: Kde byly před 10 lety když jsem potřeboval tohle sebevědomí? Abych byl upřímný, pobaví mně to – v popové branži není hodně zpěváků, kteří přiznali veřejně že jsou gayové.

Q18: Máš milion následovníků na Twitteru. (Víc jak 1 400 000, pozn. př.) Očekával jsi vůbec někdy něco takového?
A18: To je šílené. Stále tomu nemůžu uvěřit, že když beru telefon a píšu cokoliv co mně napadne, tak tam je milion lidí, co to čtou. Podle mého názoru to je dokonce nebezpečné.

Q19: Jakou písničku teď posloucháš nejčastěji?
A19: Someone Like You od Adele. Tahle písnička jde hluboko do mé duše. Je velmi emocionální a tenhle druh písniček se mně dotýká a inspiruje mně nejvíc. Mám rád moderní hudbu, elektrický pop a moderní rock, ale tyhle žánry se často nedostanou do ucha tak jako tenhle jednoduchý song.

Q20: Povídá se, že opět budeš dělat něco s Queen. Je to pravda?
A20: Ano, tento rok.

Zdroj pro překlad (díky @BertFolieadeux) lovQ8: Když